BilimGenelHaber

Doğa Dostu Yosun Şişeler

Google News Abone Ol

Tek sefer kullanılıp atılan binlerce plastik şişenin, doğada yok olmasının binlerce yıl sürdüğünü bilen ve bundan rahatsızlık duyan endüstriyel ürün tasarımcısı Ari Jonsson kolları sıvadı ve çevre dostu bir ambalaj üretti. Çevre dostu olan bu ambalaj hala kullanılmakta olan plastik şişelere karşı güçlü bir rakip gibi duruyor.

Çevre Kirliliğinin Önüne Geçilebilir

Jonsson çeşitli maddeler üzerinde çok sayıda araştırmalar yapmış . Nihayetinde alglerden üretilen agar adlı maddeye rastlamış. Toksik değil tamamen doğal olan bu madde zaten gıda sektöründe, dondurma, çorba ve joleli yiyeceklerde kıvam arttırıcı olarak kullanılıyor. Vegan ve vejeteryan diyetlerinde de kullanılıyor. Ayrıca bu madde laboratuvarlarda maddeleri ayrıştırmak için veya mikroorganizmaları için besiyeri hazırlamada kullanılıyor.

Agar maddesi su ile karıştırıldığında şekil alabiliyor ve kalıba dökülüp soğuk ortamda bekletildikten sonra şişe haline getiriliyor. Üretim sürecinin basit oluşu seri üretime geçmesinin kolay olabileceğini gösteriyor. Bu yosun şişesi çinde su bulunduğu sürece şeklini koruyor ve içi boşaldığında ise madde kuruyup çözünmeye başlıyor. Bu şekilde çevreye bırakıldığında hiç zarar vermeden doğaya karışıyor. Eklemek gerekirse şişemiz oda sıcaklığında çok uzun süre kaldığında tadı suya geçebiliyor.

Jonsson, “Bir kez su içebilmek adına, doğada yok olması için binlerce yıl geçmesi gereken bir malzemeye kullanıyoruz” diyor ve ekliyor, “Sadece bir kez kullanıp attığımız plastik ambalaj ve şişeleri artık daha çevreci çözümlerle değiştirmeliyiz.

Ancak bu yosun şişelerinin daha piyasaya sürülmeye hazır olduğunu söyleyemeyiz. Çok dayanıklı değiller ve raf ömürleri hakkında kesin bir bilgimiz yok. Ayrıca doğadaki bakteri üreme oranını arttırma olasılığı da söz konusu. Ne kadar daha çok yeni ve geliştirilme aşamasında olsa da plastik şişelere karşı çok daha iyi bir alternatif olduğu kesin.

Feyza Saat

Ankara'da yaşıyorum. Radyoterapi bölümü mezunuyum. Şuan Hacettepe Üniversitesi Fizik Mühendisliği bölümünde öğrenciyim. Araştıma yapmayı, yazmayı ve bunları başkalarıyla paylaşmayı seviyorum.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir