GenelMakalelerSağlık

Kışın Tüketebileceğiniz 10 Meyve

Google News Abone Ol

Sıcak havaların uzaklaşıp kış mevsimini hissetmeye başladığımız günler geldi çattı. Dış giyimimize nasıl önem veriyorsak vücudumuza da aynı özeni göstermemiz gerekiyor. Bu mevsimi sağlıklı, mutlu ve güzel geçirmemiz için doğanın bize sunduğu mükemmel yiyeceklerden faydalanmamak da olmaz. Gelin birlikte bu güzel mevsimi daha da güzel geçirmemize yardımcı olan meyvelere bir bakalım:

Tüketebileceğimiz Meyveler ve Yararları

Elma: Pek çok çeşidi olan elma tokluk hissi veren ve bağırsaklarımızı çok iyi çalıştıran bir meyvedir. İçinde bulunan B vitamini sinir sistemine iyi gelirken, E ve C vitamini gibi antioksidanlar sayesinde bağışıklık sistemimizi güçlendirip hastalıklara karşı koruma kalkanı oluşturur. Elmada bulunan lifler toksik maddenin dışarı atılmasını sağlayıp kansere karşı koruyucu etki yapar. Özellikle kabuğuyla tüketildiği zamansa sindirim sistemine iyi gelir ve kabızlığı önlemede yardımcı olur. İçindeki pektin maddesi kötü kolesterolü(LDL) düşürürken iyi kolesterol oranını da (HDL) yükseltir. 1 porsiyon meyve değişimi olarak 1 küçük boy elma tüketebilirsiniz.

Ayva: A vitamini ve demirden zengin olan ayva bazı et yemeklerine katılarak da kullanılabiliyor. Posa bakımından zengin olduğu için hem bağırsak hareketlerini düzenleyip hem de tokluk hissi veriyor. Pektin adını verdiğimiz madde reçel-marmelat yapımında kıvam oluşturması için istediğimiz özelliktedir. Ayva da pektin bakımından çok zengin bir meyvedir. Yapılan bazı çalışmalarda elma ve ayvanın ülser üzerine etkisi incelenmiş ve ayvanın ülsere daha iyi geldiği gözlemlenmiştir. Bunların yanında ayvanın ciltteki kızarık, kabarık ve yanıklara da iyi geldiği yapılan çalışmalara arasındadır. 1 porsiyon meyve değişimi olarak 1 küçük boy ayva tüketebilirsiniz.

Armut: Fosfor, potasyum ve B vitamininden zengin bir meyvedir. Elma gibi içindeki lifler sayesinde kolesterol seviyelerini dengeler ve bağırsakların düzgün çalışmasına yardımcı olur. Pektin içeriği ve bakırdan zengindir. Antioksidan etkisi yüksek olup bağışıklık sistemini güçlendirir. Ayrıca alerjenik özelliği çok azdır. Bu yüzden bebek beslenmesinde de önerilenler arasındadır. 1 porsiyon meyve değişimi olarak 1 orta boy meyve tüketebilirsiniz.

Nar: Çarşıdan bir tane alıp evde bin tane olan meyvedir. Diğer kış meyveleri gibi antioksidan içeriği yüksek olduğu için gribe karşı koruyucu olarak tüketilir. Nar önemli miktarda lif, potasyum, A, C ve D vitamini içeriğine sahiptir. Zengin vitamin ve mineral içeriği sayesinde kış aylarının vazgeçilmez meyvesi haline gelmiştir. İçeriğinde bulunan besin ögeleri sayesinde özellikle prostat kanserine koruyucu etkisi olup, kolesterol ve yüksek tansiyona da iyi gelmektedir. Narın ayrıca kan yapıcı, idrar söktürücü ve enerji verici özellikleri de bulunmaktadır. 1 porsiyon meyve değişimi olarak yarım küçük boy nar tüketebilirsiniz.

Mandalina: Kabuğunun bile kullanılabildiği mandalina içeriğindeki zengin C vitaminiyle bedenimizin hastalılara karşı direnme gücünü artırır ve aynı vitamin etkisiyle kan sulandırıcı etkiye sahiptir. İçerdiği yüksek oranda potasyum sayesinde yüksek tansiyonu düşürmeye yardımcı olur. Kan dolaşımını hızlandırıp damar hastalıklarına karşı da bedeni korur. Kötü kolesterolü(LDL) düşürdüğü için kalp hastalılarına iyi bir ilaç olarak sayılabilir. 1 porsiyon meyve değişimi olarak 2 küçük boy mandalina tüketebilirsiniz.

Portakal: Kışın en vazgeçilmez besinlerinden portakal içerdiği yüksek C vitamini sayesinde vücudu hastalıklara karşı savunma mekanizmasını kuvvetlendirir. C vitamininin yanı sıra B vitamini, potasyum ve kalsiyumdan da zengindir. Potasyum içermesinden dolayı tansiyonun dengelenmesine yardımcı olur. Gözde bulunan lens tabakasına çok iyi gelir. Ayrıca içerdiği besin ögeleriyle kalbin zarar görmesini engelleyip kanın pıhtılaşmasını, yüksek kolesterolü  ve birçok kanser türünü engeller. 1 porsiyon meyve değişimi olarak 1 orta boy portakal tüketebilirsiniz.

Kivi: Kış meyvesi denince pek akla gelmese de içerdiği vitaminler sayesinde (en önemlileri A ve C)  soğuk algınlığı olmak üzere birçok hastalıkta koruyucu rolü vardır. Kanser hücrelerine karşı çok iyi bir kalkandır.  Bazı araştırmalarda portakaldan bile daha çok C vitaminini içerdiği ortaya çıkmıştır. 1 porsiyon meyve değişimi olarak 1 orta boy kivi tüketebilirsiniz.

Greyfurt: Kabuklarını reçel olarak bile kullanabildiğimiz greyfurt içerik olarak C vitamini, potasyum ve posadan zengin bir besindir. Hücre onarımını hızlandırdığı için araların çabuk iyileşmesini sağlar. İçindeki laykopen sayesinde kanser ve kalp krizine karşı  koruyucu etkisi vardır. İlaçlarla birlikte kolay etkileşime girdiği için, ilaçlarla beraber tüketilmemesine dikkat edilmelidir. 1 porsiyon meyce değişimi olarak 1 orta boy greyfurt tüketebilirsiniz.

Kestane: Kış deyince aklımıza ilk gelen aşırı lezzetli besinlerden biridir. Sobada, fırında, ateşte hatta tatlı olarak  ile tüketebilirsiniz. Selenyum bakımından yüksek bir içeriğe sahip olup mide hastalıklarını düşüren bir yiyecektir. Ayrıca strese karşı koruyup hücrelerin yenilenmesine ve kemik kas sistemine de koruyucu olarak  katkı sağlar.

Cennet elması (Trabzon Hurması): Domatese benzeyen bir yapısı olsa da aslında bir hurmadır. İçeriğine posa A,C ve E vitamini bulunmaktadır.  İçerdiği posa sayesinde kabızlığı engellemede yardımcı olur. Ayrıca kalp ve damar hastalıklarına karşı çok etkilidir. İçindeki kriptoksin adı verilen madde sayesinde yorgunluk, stres depresyon durumlarını engeller. 1 porsiyon meyve değişimi olarak 1 küçük boy Trabzon hurması tüketebilirsiniz.

Bu kışı daha sağlıklı ve mutlu geçirmek için ne duruyoruz, hadi meyveler evleree!!!

Hatice Şevval Yeşilyurt

Ankara'da Beslenme ve Diyetetik 3.sınıf öğrencisiyim. Hobilerim arasında spora ayrıca özen gösteriyorum. Bu süreçte anne çocuk beslenmesi, hastalıklar, temel besin ögeleri ve sağlıklı yaşama dair birçok konuda sizlere elimden geldiğince yardımcı olmaya çalışacağım.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir