Venüs, adını eski Roma Tanrıçası Venüs‘den almıştır. Bir Tanrıçanın isminin konulduğu tek gezegen olduğu için Venüs’te yapılan adlandırmaların da kadın adları arasından seçilmesine özen gösterilmiştir. Bu yaklaşıma tek istisna, gezegen üzerindeki en yüksek dağa İskoç bilim adamı James Clerk Maxwell‘in adının verilmiş olmasıdır.
Zühre, Çolpan ve Çoban Yıldızı olarak da bilinir. Güneş doğmadan önce ve Güneş battıktan sonra görüldüğü için Venüs Akşam Yıldızı, Sabah Yıldızı veya Tan Yıldızı olarak da isimlendirilir. Yeryüzünden gözlenen en parlak gezegendir. Güneş’e olan uzaklığı 108.200.000 km’dir.
Güneş’e yakın 2. gezegen olmasına rağmen Güneş Sistemindeki en sıcak gezegendir. Sıcaklığı 127 dereceden 447 dereceye kadar çıkabilir. Bunun sebebi atmosferinin gelen Güneş ışınlarının dışarı çıkmasına izin vermemesidir. Güneş Sistemindeki diğer gezegenlerin aksi yönde döner.
Güneş etrafındaki dönüşünü yaklaşık 225 Dünya gününde tamamlar. Büyüklük açısından Dünya ile benzerlik gösterir ve bu yüzden kardeş gezegen ya da Dünya’nın ikizi olarak bilinmektedir. Venüs’ün ay gibi evreleri vardır. Bunun sebebi iç gezegen olmasıdır. (İç gezegen: Yörüngesi yerin yörüngesi içinde kalan gezegen demektir.)
Venüs ve Dünya en yakın olduğu zamanlarda Venüs, hep aynı yüzünü göstermektedir. Venüs’te Güneş batıdan doğar ve doğudan batar. Ayrıca orada Güneş, gökyüzünde çok yavaş hareket eder. Tam Güneş tutulmaları Venüs’ün çıplak gözle gözlenebilmesine olanak sağlar. 1999’da bu olay gözlenebilmiştir.
Tarihte Venüs
Venüs gözlemleri Babillilere kadar uzanır. Orta Amerika, Eski Mezopotamya ve Uzak Doğu’da Venüs’ün önemli bir yeri olmuştur. Venüs, eskiden Phosphorus ve Hesperus diye 2 farklı yıldız sanılıyordu. Pisagor, bu 2 yıldızın aslında aynı gök cismi olduğunu açıklamıştır.
Heraklit de Merkür’de olduğu gibi Venüs’ün de Güneş’in çevresinde döndüğünü açıklamıştır. 1600’lı yıllarda Galileo Galilei teleskop yardımı ile Venüs’ün evreleri olduğunu fark etmiştir. Daha sonraki gözlemlerinde de Galilei, Venüs’ün Dünya etrafında döndüğünü görmüştür.
1793’te Johann Schröter kendi adıyla anılan Venüs’ün atmosferinin neden olduğu faz kayması olayını gözlemlemiştir.(Faz kayması: Güneş ışınları ile aydınlanan kalın ve yoğun atmosferin Venüs’ün görünür kenar çizgisine eklenerek, normalden farklı bir evredeymiş gibi görünmesidir.)
Venüs’e Yapılan Ziyaretler
Venüs, en çok uzay aracı gönderilen ve üzerinde en çok insan yapımı araç bulunan gezegendir. Venüs’e şimdiye kadar 26 farklı uzay aracı gönderilmiştir. Venüs’ü keşif için ilk uzay aracı 1961’de SSCB tarafından fırlatılmıştır. Başarısız olmuştur, yer yörüngesinden bile ayrılamamıştır.
1962’de ABD tarafından fırlatılan Mariner 2, ilk başarılı Venüs sondasıdır. Şu anda Güneş çevresinde yörüngededir ve Venüs’le ilgili önemli bilgilere ulaşmamızı sağlamıştır. 1970’de Venüs’e gönderilen Venera 7, Venüs’ün yüzeyine bozulmadan inen ilk araç olmuştur.
Mariner 10, Merkür;e doğru giderken bu gezegeni de ziyaret eden ilk uzay aracı olmuştur. Ard arda 2 gezegeni başarıyla ziyaret eden ilk uzay sondasıdır. Venüs’ü araştırmak için bir sonraki aracın 2018’de gönderilmesi planlanmaktadır.
Çok yardımcı olan bir site gerçekten teşekkürler