BilimGenelMakalelerTeknolojiUzay

2019’da Uzay Alanında Yaşanacak Olaylar

Google News Abone Ol

2019 yılı uzay alanında oldukça hareketli geçecek diyebiliriz. Görünen o ki birçok millet artık uzay araştırmalarına ağırlık vermiş durumda. Tabii bununla birlikte daha eskide başlatılan uzun vadeli projelerin de 2019’da bittiğini söyleyebiliriz.

İnsanoğlu çok eski zamanlardan beri dünyanın dışına açılmanın hayalini kurmuştur. Gelişen uzay teknolojileri ile artan uzay merakı birleştiğinde ise ortaya birçok proje çıkmış. Tabii bu projelerin aralarında reklam amaçlı olanlar da yok değil. Tıpkı  içinde bulunduğumuz senede Elon Musk’ın uzaya Tesla model aracını Falcon Heavy roketleri ile yollayarak SpaceX’in reklamını yaptığı gibi. Bu anı Florida kıyılarında yüz binlerce tarafından izlenmişti ve oldukça iyi bir reklam stratejisi olduğunu kabul etmek gerek. SpaceX demişken, uzay teknolojisinde devletler ile yarışmayı göze alarak kurulan şirket de 2019 yılında tabii ki yine boş durmuyor. Tıpkı NASA gibi…

Bunun dışında 2019’da doğal uzay olayları da yaşanmayacak değil. Gökyüzü, ay tutulmaları, güneş tutulmaları ve meteor yağmurları ile adeta bir astronomi şöleni yaşatacak ve izleyenleri büyüleyecek.

2019 uzay olayları

Peki 2019’da Uzay Alanında Neler Yaşanacak?

  • SpaceX ve Boeing ortaklığı ile birlikte içerisinde NASA astronotlarının bulunduğu ticari bir uzay mekiği ilk kez göreve çıkacak.
  • SpaceX, “Starship” ismi verilen uzay roketlerinin testlerine başlayacak.
  • Tüm uzay tarihi boyunca gezegene benzeyen ve en uzak nesneye ulaşmış olacağız.
  • Çin, Ay’dan almayı planladığı toprak örneklerini Dünya’ya ulaştırmış olacak.
  • Bol bol meteor yağmuru, Güneş ve Ay tutulması ve bunlar gibi birçok doğal astronomik olay yaşanacak.

1 Ocak: NASA, İnsanlığın Şimdiye Kadar Gittiği En Uzak Yere Gidecek

New Horizon adındaki uzay aracı ile 2015’te NASA uzun bir yolculuk sürecindeydi. Bu yolculuk yıllardır devam etmekte ve önümüzdeki sene, yani 2019 yılında 6.5 milyar kilometrelik yolunu tamamlayarak, gezegene en çok benzeyen ve gövdesi buz ile kaplı Ultima Thule isimli bir kaya parçasına varmış olacak. Ayrıca bu mesafe, insanoğlunun tarih boyunca gitmiş olduğu en uzak mesafe olmuş olacak.

meteor yağmuru

3-4 Ocak: Meteor Yağmurları Gerçekleşecek

1 Saat içerisinde 50 ile 100 kadar meteorun seyredilebileceği düşünülen meteor yağmuru, oldukça iyi bir görsel şölen ile gözlerinizi okşayacak. 2 gün boyunca sürecek olan bu harika görsel şölen ile tahmini tarih 3 ve 4 ocak olarak açıklandı. Ancak hatırlatmak gerek ki meteor yağmurunu daha net görebilmek için karanlık bir ortamda olmanız, şehrin ışıklarından uzaklaşmış olmanız gerek. Aklınızda bir şeyler canlandığını hisseder gibiyiz. 🙂

kısmi güneş tutulması

6 Ocak: Kısmi Güneş Tutulması

Bilindiği üzere Güneş tutulmaları, Ay’ın Güneş’in önüne geçmesi ile yaşanmaktadır. 6 ocakta gerçekleşecek olan Güneş tutulması, Kuzeydoğu Asya ve Kuzey Pasifik okyanusundan gözlemlenebilecek.

SpaceX Crew Dragon

7 Ocak: SpaceX Crew Dragon Uzay Mekiğini Test Edecek

SpaceX tarafından, dünya yörüngesinde bulunan uluslar arası uzay istasyonuna ulaşım için geliştirilen Crew Dragon isimli uzay mekiği, insanlı uçuşlar yapılmadan önce test için havalandırılacak. Başarılı olması halinde bir sonraki uçuşların insanlı yapılacağı ve görev süresinde uluslar arası uzay istasyonuna gerek malzeme, gerekse insan taşıması hedeflenmekte.

ay tutulması

20-21 Ocak: Ay Tutulması

Güneş tutulmasından sonra, 2019’da uzay alanında gerçekleşecek olan bir başka doğa olayı da Ay tutulması olacak. Ay tutulmasının 20 ve 21 ocak tarihleri arasında gözlemlenebilmesi tahmin edilmekte.

Ocak Ayı: Bir Şirket Ay’a Robotunu Yollayacak

İsrail merkezli bir şirket, kendi imkanları çerçevesinde üretip geliştirdiği robotunu, ocak ayında Ay yüzeyine göndermeyi planlıyor. Bunun dışından da yine ocak ayında Hindistan 2. kez ay görevine başlayacak. Bu görevde ise Hindistan, 6 tekerlekli bir keşif aracını Ay’a oturtmak.

dünyada ücretsiz internet

Şubat Ayı: SpaceX’in Planları

SpaceX, dünyaya ücretsiz internet sağlama hayalinin peşinde. Bunu dünyanın her yerinde yapabilmesi için, Dünya yörüngesine çok sayıda uydu göndermesi gerekiyor. Hazırlıklarına şimdiden başladığı projeyi 2019 yılının şubat ayında hayata geçirilmesi planlanmakta. Bir diğer taraftan da Boeing firması, astronotlarını kolay ve güvenli bir şekilde uzaya çıkarmak için geliştirdiği mekiğin test uçuşlarını gerçekleştirecek.

gökyüzü olayları

Yaz Ayları: Gök Yüzü Şenlenecek

Yaz ayları oldukça hareketli geçecek. Özellikle astronomi tutkunlarının bu anları kaçırmaması için kendilerine uygun noktalar seçmelerini öneriyoruz. Nitekim 2019 yılının yaz aylarında; Güneş tutulması, Ay tutulması ve meteor yağmurları yaşanacak.

uzay alanından yaşananlar

2019 Yılının Son Ayları: Uzay Alanında Yaşanacaklar

2019 yılının son aylarında dünyanın birçok yerinden görülebilecek parçalı Ay tutulmaları ve meteor yağmırları meydana gelecek. Bununla birlikte yılın son aylarında görülmesi çok zor olan, Samanyolu Galaksisi’nin nadide parçalarından Merkür gezegeni, Güneş’in tam önünden geçecek. Bu sayede onu görmek mümkün olacak. Ancak uyarımızı şimdiden yapalım, bu olayı çıplak gözle gözlemlemek çok zararlı olabilir. Bu yüzden gerekli önlemleri aldığınızdan emin olun.

Uzay alanında yoğunlaşan Çin, Ay’a iniş yapıp istediği toprak örneklerini alıp geri dönecek. Bunun dışında SpaceX uzun zamandır üzerinde çalıştığı ve devasa boyutlarda olan “Big Falcon Rocket” isimli uzay mekiğinin inşasını tamamlayıp test sürüşüne çıkmayı planlıyor.

Son olarak 2019’a veda ederken, 13 ve 14 aralık tarihlerinde “Meteor Yağmurlarının Kralı” olarak da bilinen “Geminid Yağmurları” yaşanacak. Gök yüzüne hayranla bakacağımız bir yıl olacak olan 2019’daki uzay olaylarını kaçırmamak için şimdiden hazırlıklar yapmanızı, gözlüklerinizi hazırlamanızı, takviminizi oluşturmanızı ve izleme noktalarınızı belirlemenizi tavsiye eder, iyi seyirler dileriz. 🙂

SerdarCR

Genetik ve biyomühendislik lisans mezunuyum. Aldığım eğitim fizik, kimya, biyoloji ve matematik ağırlıklıydı. Mühendislik fakültesi mezunu olduğundan dolayı analitik ve sonuç odaklı düşünce yapısına sahibim. Aldığım eğitim moleküler biyoloji, biyoteknoloji, mikrobiyoloji, genel ve organik kimya, tıbbi genetik ve mühendislik derslerini içermekteydi. Bu derslerde edindiğim teorik bilgileri yine bu derslerin laboratuvarlarında pekiştirme şansım oldu.Lisans hayatım boyunca birçok etkinlikte görev aldım. Bu etkinliklerden birinde konuşmacı olup PCR ve gelişim sürecini sundum. Başka bir etkinlikte ise bilgisayar alanındaki bilgilerim dahilinde teknik koordinatör ve tasarımcı olarak görev yaptım. Görev aldığım etkinlikler haricinde ikna kabiliyetine sahip olup Türkçe'yi iyi kullandığımı düşünmekteyim.Öğrenim hayatım devam ederken internette de çalışmalarım oldu. Bilim ve Tekno'nun kuruculuğunu yapıp yönetim görevini üstlenmekteyim. Ayrıca yine Bilim ve Tekno'da metin yazarlığı yaparak bu girişimi topluma yararlı olacak şekilde devam ettiriyorum. Yaklaşık 50 kişilik değerli ekibime liderlik yapmaktayım. Bunun yanı sıra ise özel bir firmada genetik mühendisi olarak satış departmanında çalışmaktayım.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Göz Atın
Kapalı