
Algı, bir insanın bir olayı, bir durumu kendi açısından anlamlandırmasıdır. İnsan algılarının kurduğu bir dünyada yaşar. Bir dizi karakteri olabilir, bir kavga durumu ya da bir tartışma olabilir. Algılayış biçimi her ortamda ve her alanda değişkenlik göstermektedir. Psikolojide de çokça yeri olan algı konusu günümüz çağında da araştırmalara konu olmaktadır.
Sevdiğimiz bir futbolcu düşünelim. Gözümüzde ulaşılması zor, asla konuşamayacağımız ve aynı ortamda bile bulunamayacağımızı düşündüğümüz birisi olarak gözükür. Bunun sebebi ise o kişiyi algılayış biçimimizdir. O’na yüklediğimiz değerdir. Halbuki düşünüldüğü takdirde o kişinin de bizim gibi birisi olduğunu ama sadece yetenek bakımından üstün olduğunu anlarız. Sadece gördüğümüz kadarıyla severiz ve sadece o kişiye atfettiğimiz değer kadar tanırız. Algılayış biçimlerimiz bize bir yandan fayda bir yandan ise zarar sağlayabilir. Thomas Hobbes bu konu hakkında: “Her suçun kökeni, ya algıdaki bir sorun; ya da sebeplendirmedeki bir sorun; ya da ani bir tutku nöbetidir” der.
Algıyı Etkileyen Faktörler
Algıyı etkileyen faktörler 3 şekilde karşımıza çıkabilir; algılayan, algılanan ve durumla ilgili faktörler. Algılayan kişi açısından faktörler şu şekilde sıralanabilir:
- Tutum: Bulunduğu duruma, konuma bağlı olarak takındığı tutumlar.
- Amaçlar: Algıladığı şeye nazaran ondan çıkaracağı amaca yönelik değişen algılar.
- İlgi Alanları
- Deneyim
Algılanan olay, kişi hakkındaki faktörler ise:
- Hareket
- Ses
- Boyut
- Benzerlik
- Anı
Durumla ilgili faktörler:
- Zaman
- Sıcaklık-soğukluk
- Işık
- Mekan
Algı yönetimi adını verdiğimiz şey 1920 senelerinden beri kullanılmaktadır. Satış, pazarlama, reklam ve siyaset gibi birçok alanda varlığını sürdürmektedir. Günümüzden örnek vermek gerekirse; kolaların üstüne yazılan isimler, çikolata üstünde yazan eylemsel şeyler ve daha fazlası.. Bir mağazaya girdiğimiz zaman karşımıza çıkan “3 al 2 öde” kampanyaları da buna dahildir. Algı operasyonu özellikle sayısal veriler üzerinden yapılmaktadır. 4.99-49.99 gibi küsüratlı sayılar algımız üzerinde büyük bir etkiye sahiptir.
Siyasi liderlerin kameralar karşısında söylediği sözler veya yaptığı bir takım eylemler algımızı etkileyip, düşüncemizi değiştirebilir. Algı yönetimi özellikle medya üzerinden yapılmaktadır. İyiyi kötü, kötüyü ise iyi görmemizi sağlayabilir. Algımızı kontrol etmeli ve geniş bir bakış açısıyla olaylara dahil olmalıyız.