BilimGenelMakalelerSağlık

Antibiyotik Nedir?

Google News Abone Ol

Herhangi bir organizma tarafından başka bir organizmayı öldürmek amaçlı 1928 yılında Prof, AIexander Fleming bulmuştur.Fakat tesadüfen bulunan penisilin ömrü uzun olamadı. 1940 yılında Oxford Üniversitesi’nde çalışmalarını sürdüren iki bilim insanı, Avusturya asıllı Howard Florey ve Alman asıllı Ernst Chain, penisilinin özelliklerinin kalıcı olmasını sağladılar.

Antibiyotik Çeşitleri

Antibiyotikler 2 çeşittir. Bunlardan ilki  mikroorganizmayı öldürmek amaçlı kullanılan biyosidaldır. Diğeri ise mikroorganizmanın büyümesine ve üremesine yardımcı olan biyostatiktir.

Her ne kadar mikroorganizmaların ürettiklerine antibiyotik denilse de bugün patojenlere zarar veren kimyasallara da antibiyotik denilmektedir.

Antibiyotik Zararları

Antibiyotikler etkili oldukları mikropların protein sentezine, hücre zarı faaliyetler, hücre çeperi sentezi gibi metabolik olaylarına zarar vererek etkili olurlar. Selektif olan antibiyotikler belirli bir mikroba karşı etkili iken selektif olmayan antibiyotikler mikroba zarar verir iken vücut hücrelerine de zarar verebilirler. Düzenli ve dikkatli kullanılması gereken antibiyotiklerin ateş düşürücü ya da ağrı kesici özellikleri yoktur. Peki çok kullanıldığı zaman etkisini yitiren antibiyotikleri kullanırken nelere dikkat etmeliyiz?

Doğum kontrol haplarının etkisini azaltabilir. Bu nedenle kutunun içindeki açıklamaları mutlaka okunmalı.

Vücut UV ışınlarına karşı hassaslaşır. Bu yüzden öğle saatlerinde dışarı çıkılması önerilmez.

Antibiyotik bağırsaklara zarar verebilir. Tetrasiklin grubundakiler hariç, diğerlerinin alımı sırasında yoğurt tüketilmelidir.

Antibiyotiğin faydasını görebilmek için tam vakitli ve doktor gözetimi altında kullanılmalı.

Cansel Yıldırım

Bilim ve Teknoloji dünyasının ışığı ile aydınlanan çağımızda daha fazla merak edip daha fazla araştırıp ve daha fazla üretme dileği ile...

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir