BilimGenelMakalelerTeknoloji

Benzin İle Dizel Arasındaki Fark Nedir?

Google News Abone Ol

Aracınız ile yakıt almaya gittiğinizde “Neden benzin daha pahalı?” ya da “Neden benzinli araçta dizel kullanılamaz? diye eminim düşünmüşsünüzdür.  Benzinli araçta dizel kullanılamaz çünkü, aslen petrol adındaki aynı atadan gelen bu iki yakıt türü birbirinden oldukça farklıdır. Ham petrol 500 kadar farklı maddeden oluşmaktadır. Bu kadar maddeyi içermesine karşın, işlenmeden pek bir işe yaramaz, ancak petrol rafinerilerinde kraking denilen işleme tabii tutularak, parçalara ayrılır. Yani daha kısa zincirler elde edilir. Bu zincirlerin kısalarından benzin yapılırken uzun zincirlerden de motorin yapılır. Benzin ile motorin arasındaki belirleyici fark hidrokarbon zincirlerindeki uzunluktur diyebiliriz.

Basit bir mantıkla; zincirler ne kadar kısaysa yakıt da o kadar kolay alev alacaktır. Motorinin molekül zincirleri benzine göre oldukça uzundur. Bu sebepten motorin hemen yanmaz. Ancak, benzinin molekül zincirleri oldukça kısadır. Bu sebepten benzin oldukça kolay ve hızlı tutuşabilir.

Bunlar dışında, benzinli motor ve dizel motor arasında da belirli farklar vardır. Örneğin çalışma sesleri birbirinden çok farklıdır. İki motorun da sesini dinlediğinizde ve hangisinin dizel hangisinin benzinli olduğunu öğrendiğinizde, üçüncü motorun dizel mi yoksa benzinli mi olduğunu tahmin etmek o kadar da zor olmayacaktır. Bununla beraber dizel motorların yakıttan tasarruf sağladığı kabul edilmektedir. Ancak, olayın perde arkasına baktığımızda benzinin motorinden çok daha hafif olduğunu yani motorinin benzinden daha yoğun olduğunu görürüz. Bu durum da aynı hacimde aslında benzine oranla da fazla motorin molekülü olduğu anlamına gelir. Bu da yandığında çok daha fazla karbonun yanmasına ve dolayısıyla çok daha fazla karbondioksit gazının açığa çıkmasına sebep olur. Küçük bir hesap yapacak olursak; 7.6 litre motorin, yaklaşık olarak 10 litre benzin ile aynı miktarda karbondioksit gazı açığa çıkarmaktadır. Bütün bunları göz önünde bulundurunca; benzinin motorine göre neden daha pahalı olduğu sorusuna, benzinin daha fazla işlenmesi, daha çevreci olması, ve daha kolay yanmasını neden olarak gösterebiliriz.

SerdarCR

Genetik ve biyomühendislik lisans mezunuyum. Aldığım eğitim fizik, kimya, biyoloji ve matematik ağırlıklıydı. Mühendislik fakültesi mezunu olduğundan dolayı analitik ve sonuç odaklı düşünce yapısına sahibim. Aldığım eğitim moleküler biyoloji, biyoteknoloji, mikrobiyoloji, genel ve organik kimya, tıbbi genetik ve mühendislik derslerini içermekteydi. Bu derslerde edindiğim teorik bilgileri yine bu derslerin laboratuvarlarında pekiştirme şansım oldu.Lisans hayatım boyunca birçok etkinlikte görev aldım. Bu etkinliklerden birinde konuşmacı olup PCR ve gelişim sürecini sundum. Başka bir etkinlikte ise bilgisayar alanındaki bilgilerim dahilinde teknik koordinatör ve tasarımcı olarak görev yaptım. Görev aldığım etkinlikler haricinde ikna kabiliyetine sahip olup Türkçe'yi iyi kullandığımı düşünmekteyim.Öğrenim hayatım devam ederken internette de çalışmalarım oldu. Bilim ve Tekno'nun kuruculuğunu yapıp yönetim görevini üstlenmekteyim. Ayrıca yine Bilim ve Tekno'da metin yazarlığı yaparak bu girişimi topluma yararlı olacak şekilde devam ettiriyorum. Yaklaşık 50 kişilik değerli ekibime liderlik yapmaktayım. Bunun yanı sıra ise özel bir firmada genetik mühendisi olarak satış departmanında çalışmaktayım.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir