2016 yılında tıp, elektronik, fizik, kimya ve mühendislik alanlarında bir çok buluşa imza atıldı. İşte karşınızda 2016’ya damgasını vuran 5 harika buluş.
Bilim Dünyasından En İyi Buluşlar
1-) Antibiyotiğe Dayanıklı Bakterileri Yok Eden Nano Parçacıklar
Colorado Üniversitesi biyokimya laboratuvarında, özel tasarlanıp ışınla uyarılan yarı iletken nano parçacıklarla antibiyotiklere karşı dirençli bakteriler yok edildi. Projenin yöneticisi Yrd. Doç. Dr. Prashant Nagpal, daha önceki çalışmalarda nanometre boyutundaki altın veya gümüş parçacıklarının da bakterileri yok ettiğinin belirlendiğini açıkladı. Ancak bu metallerin sağlıklı hücrelere de zarar verebildiğini söyledi. Ayrınca “Nano Parçacıklar“ilgili makalemizi de okuyarak konu hakkında daha fazla bilgi sahibi olabilirsiniz.
2-)Teleskopların Boyutu Kısaltıldı
ABD’de Lockheed Martin İleri Teknoloji Merkezi’nin yöneticileri, teleskoplarda kullanmış olduğumuz büyük mercek ve aynaların yerine, küçük binlerce mercekten oluşan Spider denilen bir teleskop geliştirdi. Projeyi yönetenlerden olan Danielle Wuchenich, şimdiye kadar kullanmış olduğumuz teleskopların insan gözüne benzer bir prensip ile çalıştığını ve geliştirdikleri teknolojide kullanmış oldukları tekniğin de bununla benzer olduğunu fakat teleskopta bulunan merceklerin çok küçük ve fazla olduğunu vurguladı.
3-)Felçli Parmakları Hareket Ettiren Devre
Ohio State Üniversitesinde, kollarını ve bacaklarını oynatamayan felçli hastanın beynine özel tasarlanmış elektronik bir devre takıldı. Hasta devre sayesinde sağ elini kullanarak gitar çalabildi.
4-)Kanser Tanısı Koyabilecek Kalem Boyutunda Mikroskop
Washington Üniversitesi Makine Mühendisliği Bölümünde Yrd. Doç Dr. Jonathan Liu ve ekibi, kanser hücrelerini tanıyan ve onları normal hücrelerden ayırt edebilen yaklaşık bir tükenmez kalem boyunda mikroskop üretti. Kalem boyutunda olan bu mikroskop özellikle ameliyat esnasında beyin cerrahlarının işini biraz olsun kolaylaştırabileceği düşünülüyor.
5-)Pirinç Tanesi Boyutlarında Güneş Pili Yapıldı
Dünyanın önde gelen üniversitelerinden MIT tarafından geliştirilen güneş pilinin boyutu neredeyse pirinç tanesi kadar. Hatta o kadar küçük ki güneş pilinin ne kadar küçük olduğunu göstermek için pil, sabun köpüğü üzerine yerleştirildi. Dünyanın en ince ve hafif güneş pilinin üzerine konulduğu sabun köpüğünün patlamadığını gösteren fotoğraflar ile 25 Şubat’ta pil basına duyurulmuş oldu.