Bilim insanları bulunan bir kuş fosili içerisinde serbest kalmış bir yumurta tespit etti. 110 milyon yıl kadar önce Çin’in Kuzey Batı’sında yaşadığı tahmin edilen ve serçe büyüklüğünde boyutlara sahip olan bir kuş içerisinde tamamen şekillenmiş yumurta buldular. Durumun ilginç bir diğer yönü, şekillenmiş yumurtaların günümüzde kuş türleri içinde 24 saatten uzun kalmamasıdır.
Bilim insanları yaptıkları tespiti açıklarken, fosilin karnındaki ezilmiş kütlenin bir yumurta olduğundan şüphelenmediklerini dile getirdi. (Yukarıdaki resmin merkezinde düzleştirilmiş kahverengi bir tabaka olarak görülüyor.) Bu sebepten, yapmış oldukları bu keşif onları da oldukça şaşırttı.
Fosildeki Yumurta Nasıl Tespit Edildi?
Bilim insanlarının kullandıkları metot mikroskobik incelemeye dayanıyor. Paleontologlar tarafından yapılan detaylı araştırma sonucunda, Nature Communications dergisinde yayınlanan rapora göre, kuşun ölüm sebebinin karnındaki bu yumurta olabileceği düşünülüyor.
Nature Communications‘de yayınlanan raporun ayrıntılarına inildiğinde, fosilin karnındaki yumurtada yapısal anormalliklerin bulunduğu görülüyor. Fosilin karnında bulunan yumurtanın çoklu kabuk katmanlarından oluştuğu belirtiliyor.
Bilim insanları tarafından ortaya atılan fikir, kuşun karnında bulunan yumurtanın sıkışıp kaldığı, yumurta bağlanması sendromunu işaret ediyor. Bu durum günümüzde stres altındaki evcil hayvanlarda ve tavuklarda ortaya çıkabiliyor. Bu durumun tespiti ile milyonlarca yıl önce yaşamış olan kuş türlerinin neslinin tükenmesinde, yumurta bağlanması sendromunun etkili olabileceği belirtiliyor.
Merhabalar, tüm yazılarınızı okumaktan zevk alıyorum. Sizi desteklemek için küçük bir yorum yazmak istedim. 🙂