GenelMakalelerYarı Metaller

Bor (B) Elementi Nedir?

Google News Abone Ol

Bor, periyodik sistemde 3A grubunda ve 2. Periyotta bulunur. Sembolü B’dir. Atom numarası 5’tir. 6 nötron, 5 proton, 5 elektronu   vardır.  Yarı metal ve yarı iletkendir.  Fakat yüksek sıcaklıklarda elektriği iyi iletir. Doğada saf halde bulunmaz. Oda koşullarında katı haldedir. Siyah, sarı ya da kahverengi rengindedir.4002 derecede kaynar, 2300 derecede erir. Bor, bitkilerin yaşaması için çok önemlidir. Hayvanların da vücudundaki küçük miktarda bor, hayvanları çok sağlıklı yapar.

Bor Neden Önemli?

Borun kristalleri elmas kadar serttir. Dünyadaki bor rezervinin %60’ı Türkiye’de bulunur.  10B izotopu, nükleer enerji santrallerinde kullanılır. Türkiye’deki bor yataklarının çoğunda bu izotop bulunur. Doğada yaklaşık  230 çeşit bor minerali olduğu bilinmektedir. Çeşitli elementlerle yaptığı bileşikler farklı özellikler gösterdiğinden özellikle endüstride çok kullanılır.

Bor, saf olarak ilk kez 1808’de Gay-Lusaac, Baron Thenard ve Humphry Davy tarafından keşfedilmiştir.

Borun çeşitli bileşiklerinin yaklaşık yarısı cam, seramik ve emaye yapımında, laboratuardaki kullanılan eşyalardaki cam yapımında, sabun, temizlik malzemeleri yapımında, gübre, tarım ilaçları yapımında ve sanayide kullanılır.

Sabriye Zeynep Burakgazi

2001 yılında Bingöl'de doğdum. Rize'de yaşıyorum. Yeni şeyler öğrenmeyi ve insanlarla paylaşmayı seviyorum. İlgi alanım genellikle kimya, biyoloji ve astronomi üzerine. Bu sitede öğrendiğim ve insanlarla paylaşmak istediğim konuları yazıyorum.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir