GenelMakalelerTeknoloji

Elektrik Gitti Veriler Silindi!

Google News Abone Ol

Günümüzde başımıza gelme ihtimali pek olmasa da daha eski sistemlerde olmuş ve veri kayıplarına sebebiyet vermiş olan bu problemi teknik açıdan incelersek, sistemin güç düğmesine bastığımızda bütün donanım birimlerine enerji gider. Bu enerji harddiske gittiğinde içindeki küçük okuma/yazma kafası altındaki diskin üstüne değip gerekli sectorde ki  alanın üstünü çizmeye başlıyor. Böylece sistem dosyalarının olduğu sectorler okunmuş ve çalıştırılmış oluyor.

Yaptığınız her iş disk üstünde bir yer kapladığı için siz neyi çalıştırmak isterseniz disk ona göre dönüyor ve okuma/yazma kafası ona göre konumlanarak kayıtlı dosyaları okuyor. Sistem bu şekilde çalışırken aniden gerçekleşen bir elektrik kesintisi doğal olarak bütün donanım birimlerinin enerjisini kesecektir. Ancak bu kesinti plan dışı bir kesinti olduğu için sistem bu kesintiye hazır değildir. Yani güç tuşuna bastığımızda bilgisayar bir süre daha açık kalıp ardından kapanır. Bunun sebebi tek tek donanım birimlerinden enerjiyi almaktır. Elektrik kesildiğinde çalışan bütün birimler aniden durur. Bunun harddiske yansıma şekli ise dönen disk ve diskin üstünde ki okuma/yazma kafası ani bir elektrik kesintisinde disk yavaş yavaş dönüp durur. Ancak okuma/yazma kafası aniden diskin üzerine düşer ve disk dönmeye devam ettiği için düştüğü sectorlerde ki tüm veriler çizilir. Buna bad sector adı verilir. Bu olduktan sonra çizilen sectorde sistem dosyaları var ise sistem açılmayabilir ya da stabil çalışmayabilir. Son olarak çizilen sectorler bir daha kullanılamaz hale gelir.

Burak Köplü

20 yaşındayım.İzmir de yaşıyorum.Ege Üniversitesi Çeşme Turizm ve Otelcilik hazırlık öğrencisiyim.İnsanları belli konularda bilgilendirmeyi sevdiğim için makale yazıyorum.Farklı konulara da ilgim olduğu için makale yazma alanım epey geniş.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Göz Atın
Kapalı