BilimGenelMakalelerSağlık

Erken Uyumak İle İlgili 7 Bilimsel Gerçek

Google News Abone Ol

Bilim Açıklıyor

Bilim insanlık için, Instagram hesabı açıp post paylaşmak veya bir Twitter profili oluşturup günlük düzenli aralıklarla tweet atmaktan çok daha büyük işler yapıyor. Dünya dönerken, geceler gündüzleri kovalarken, bilim ve teknoloji boş durmuyor-yerinde saymıyor. Bilimin ve teknolojinin günden güne gelişmesi ise; sağlık araştırmalarını, uzay araştırmalarını beraberinde getiriyor.Dünyamızı ve evreni daha iyi tanıyıp, daha geniş bir açıyla bakabilir ve görülmesi zor detayları görmeye başlıyoruz.

1.) Erken Yatan Daha İyi Uyuyor

Ülkemizde birçok meslek ve birçok insan çeşidi var. Bu insanların hemen hepsi farklı hayatlar ve farklı sıkıntılar yaşıyor. Farklı sorunları düşünüyor ve bunlar üzerinde yoğunlaşıyor. Uzmanlar tarafından 2014 yılında yapılan bir araştırmanın sonuçlarını incelediğimizde, erken yatan kişilerin bilinenin aksine daha kolay uyuduğu sonucunu ortaya koyduğunu görebiliyoruz. Bilimin söylediğine göre, gece yatağa erken gitmek daha kaliteli ve kesintisiz bir uyku sağlarken, aynı zamanda da uykuya engel olucu etmenleri (sorunlar, sıkıntılar vs.) düşünmemize engel oluyor. Böylece daha kaliteli bir uyku tecrübesi yaşıyor ve kalktığımızda daha moralli bir gün geçirme şansını yakalıyoruz. Bu şekilde bir alışkanlık edindiğiniz taktirde uyku sorunlarında uzaklaştığınızı yakın zamanda fark edeceğinize emin olabilirsiniz.

2.) Erken Yatanlar Daha Pozitif Oluyor

Almanya’daki Heidelberg Üniversitesi‘nde biyoloji profesörü olarak görev yapan Christopher Randler, yapmış olduğu araştırmada erken kalkanların ve dolayısı ile güne erken başlayanların daha verimli bir gün geçirip, gün içerisinde daha fazla başarıya imza attığını belirtiyor. Özellikle daha mantıklı kararlar alıyor ve bu kararlardan diğer insanlara göre çok daha memnun kalıyor. Bunun dışında erken yatıp erken kalkanların daha fazla yol aldığını yani daha üretken olduklarını da eklemeden geçmiyor.

Bu durumu “Akşam İnsanları” ve “Gündüz İnsanları” olarak birbirinden ayıran Randler, akşam insanlarının ve gündüz insanlarının birbirine göre avantaj ve dezavantajlarının olduğunu belirterek, gündüz insanlarının daha başarılı ve daha üretken olmaya yatkın olduğunu, ancak akşam insanlarının daha sosyal olduğunu ve iyi bir espri anlayışına sahip olduğu örneğini veriyor.

3.) Erken Yatan Gündüz Daha Aktif Oluyor

Karadenizli olanların, öğlenden önce kafalarının daha iyi çalıştığı söylenir. Bir bakıma böyle bir şey var ama hemen herkes için geçerli olduğunu söyleyebiliriz. Biraz önce bahsettiğimiz araştırmanın sonuçlarını anlatmaya devam eden Christopher Randler, erken yatan ve dolayısı ile erken kalkan insanların daha aktif olduğu gerçeğini de gözler önüne seriyor. Erken yatıp erken kalkma alışkanlığı edinmiş kişilerin daha üretken olduğu gerçeğinde hem fikir olabiliriz.

4.) Erken Uyumak Sağlıklı Olmamızı Sağlıyor

Uyku başlı başına sağlıkla alakalıdır. Erken yatıp erken kalkmamız daha zinde bir vücuda sahip olmamızı ve daha güçlü bir bağışıklık edinmemizi sağlar. Böylece vücut dışı mikroorganizmalara karşı daha dirençli olur ve daha zor hasta oluruz. Erken yatarak derin ve kesintisiz uyku deneyimi yaşamak, çek daha sağlıklı olmamızı sağlıyor.

5.) Erken Yatmak Stresi Düşürüyor

Erken yatmanın daha gamsız olmamızı sağlıyor. Erteleme rahtsızlığı procrastinate‘ye yakalanma oranımızı düşürüyor. Stressiz bir gün geçirmek ve baskı altına olmamak, doğru kararlar vermemize yardımcı oluyor. Bu şekilde gün içerisinde daha fazla doğru karar verebiliyor ve bunu düzenli olarak yaptığımızda hayatımızda daha başarılı oluyoruz.

Erken yatmak, erken kakmayı kolaylaştırıyor ve erken kalktığımızda güne çok daha erken başlıyoruz. Gerçek anlamda da mental açıdan da güne erken başlamak, zamanı daha verimli kullanmamıza yani ondan daha fazla yarar sağlamamıza olanak sağlıyor. Böylece gün içerisinde daha fazla iş başarmış oluyor ve daha az stres yaşıyoruz.

6.) Daha Çekici Görünmemize Yardımcı Oluyor

Sabah sabah kimse suratsız ve yorgun bir yüz görmek istemez. Bilim, kötü uyku tecrübesinin sonrasında günü yorgun bir şekilde ve dayanıksız bir şekilde tamamlamamıza neden olduğunu söylüyor. Geç yatıp uykusunu tam olarak alamayanların daha sinirli olduğu bir gerçek. Aynı zamanda yorgun yüz ifadelerinin de itici olarak algılandığını da söylemek yanlış olmaz.

7.) Zamanında Ve Kaliteli Uyumak Çok Önemli

“Erken kalkan yol alır.” Evet doğru. Biraz önce zamanı verimli kullanmaktan bahsetmiştik. Uyku zamanı verimli kullanmamıza olanak sağlar. Daha aktif olmamıza olanak sağlar. Daha doğru kararlar almamıza ve daha pozitif olmamıza olanak sağlar. Ancak birçok kişi uykuya yeterli önemi vermemesinden ya da verememesinden dolayı bu ve bunlara benzer birçok sorunla karşılaşıyor.

Ancak belirtmeliyim ki, üretkenlik, zamanı verimli kullanmak vs. bir yana dursun, zamanında Nikola Tesla‘nın 2, günümüzde Elon Musk‘ın 3 saat uyuduğunu göz önünde bulundurursak, nasıl bir hayat yaşayacağınız aslında tamamen sizin seçimlerinize bağlı. Yani demek istediğim şey; günde 2 saat uyuyup, haftada 100 saat çalışırsanız, bilim insanı da olursunuz, milyarder de…

SerdarCR

Genetik ve biyomühendislik lisans mezunuyum. Aldığım eğitim fizik, kimya, biyoloji ve matematik ağırlıklıydı. Mühendislik fakültesi mezunu olduğundan dolayı analitik ve sonuç odaklı düşünce yapısına sahibim. Aldığım eğitim moleküler biyoloji, biyoteknoloji, mikrobiyoloji, genel ve organik kimya, tıbbi genetik ve mühendislik derslerini içermekteydi. Bu derslerde edindiğim teorik bilgileri yine bu derslerin laboratuvarlarında pekiştirme şansım oldu.Lisans hayatım boyunca birçok etkinlikte görev aldım. Bu etkinliklerden birinde konuşmacı olup PCR ve gelişim sürecini sundum. Başka bir etkinlikte ise bilgisayar alanındaki bilgilerim dahilinde teknik koordinatör ve tasarımcı olarak görev yaptım. Görev aldığım etkinlikler haricinde ikna kabiliyetine sahip olup Türkçe'yi iyi kullandığımı düşünmekteyim.Öğrenim hayatım devam ederken internette de çalışmalarım oldu. Bilim ve Tekno'nun kuruculuğunu yapıp yönetim görevini üstlenmekteyim. Ayrıca yine Bilim ve Tekno'da metin yazarlığı yaparak bu girişimi topluma yararlı olacak şekilde devam ettiriyorum. Yaklaşık 50 kişilik değerli ekibime liderlik yapmaktayım. Bunun yanı sıra ise özel bir firmada genetik mühendisi olarak satış departmanında çalışmaktayım.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Göz Atın
Kapalı