BilimGenelHaberTeknoloji

Geleceğin Teknolojisi Nanoelmaslar

Google News Abone Ol

Nanoelmasları ilk kez 1963 yılında, bir teknik fizik araştırma enstitüsünde Sovyet bilim adamları keşfetti.  2015 yılında, Amanda S. Barnard, teorik ve hesaplama yöntemlerini kullanarak nano partüküllerin yapı ve istikrarlarının, farklı koşullar altında özellilerinin ve etkileşimlerinin değişiminde oynadığı rollerin anlaşılmasını sağlayarak bu alanda büyük bir katkı sağladı.

Nanoelmas Teknolojisi

Nanoelmaslar ile yıllarca süren araştırmalar sonucunda, tıbbi ilaçları istenen her türlü hedef organ veya hücreye gönderebilecek ”nanoelmas ilaç taşıma yöntemini” geliştirildi.

Gözle görülemeyecek kadar küçük (yaklaşık 5 nanometre) olan bu madde, ilacı tamamen bünyesine alarak, vücutta hiçbir engellemeyle karşılaşmadan hedefine ulaşabiliyor. Daha yeni tanıştığımız bu madde kanser tedavisi için gelecek vaadediyor.

Los Angeles California Üniversitesi araştırmalarında, fareler üzerinde yaptıkları bir takım deneylerde nanoelmasları kullanarak ilaçları kanserli hücrelere ulaştırmayı başardılar. Bu yöntemle sağlıklı yapılara zarar verilmemiş ve ilaçların yan etkileri sınırlanmış oluyor. Nanoelmaslar toksik özellik taşımıyor ve vücutta herhangi bir enflamasyon, yangı veya iltihaplanmaya neden olmuyor. Bu yönteme uygun ilaçlar geliştirildiği takdirde kanser tedavisinde yeni bir dönem başlamış olacak.

Biyomedikal mühendisi Dr. Dean Ho öncülüğünde devam eden araştırmalarda nanoelmasların kemik ve kıkırdak yapılarının onarımı için de kullanılabileceği görüldü.

En büyük etkisini sağlık alanında görecek olsak da nanoelmasların kullanım alanları çok daha geniş. Aşırı emici özelliği sayesinde kozmetik ürünlerin içindeki tüm aktif maddelerin performansını arttırarak ürünün kalitesini yükseltiyor. Kimyasal ürünlerde daha kalıcı ve derin etki için de kullanılıyor. Ayrıca malzeme kaynaklı bir çok teknolojik sorunu çözebileceği bekleniyor.

Kuantum bilgisayar, optik bilgisayar, sensör gibi teknolojilerin gelişmesinde yardımcı olacak. Kuantum bilgisayarları hakkında daha fazla bilgi edinmek için, “Kuantum Bilgisayarı Nedir?” adlı yazımızı okumanızı tavsiye ederiz. Ayrıca konuyu daha iyi anlamak için “Nanoteknoloji Nedir?” adlı yazımızı da okuyabilirsiniz.

Feyza Saat

Ankara'da yaşıyorum. Radyoterapi bölümü mezunuyum. Şuan Hacettepe Üniversitesi Fizik Mühendisliği bölümünde öğrenciyim. Araştıma yapmayı, yazmayı ve bunları başkalarıyla paylaşmayı seviyorum.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir