
Ginseng Nedir?
Günümüz medyasında birçok besin-ilaç tanıtımlarında karşımıza çıkan o meşhur kelime. Buyurun kendisini tanıyalım.
Botanik adı panax olan büyük kazık köklü, çok yıllık otsu bir bitkidir. Kökleri beyaz veya kırmızı olup, 6-7 yaşındaki bitkilerin köklerinin çapı 10 santimetreyi bulmaktadır. Bitkinin yaşlı, etli ve çatallı kökleri ilaç olarak kullanıldığından, “Ginseng” Çin tıbbının çok meşhur bir bitkisidir. Son zamanlarda Türkiye sanayisinde de adından söz ettirmektedir.
Çin, Japonya, Kore gibi Uzakdoğu ülkelerinde ve Amerikada yabani olarak bulunmasının yanı sıra, kültürü de yapılmaktadır.
Ginseng’in Aktif Maddeleri
Bitki, ginsenosit adı verilen triterpenik saponositler, panaxosidesitler, panaxatnol, D grubu vitaminleri taşımaktadır. Bakınız: D Vitamini Nedir?
İçeriğinin zengin oluşu birçok yoldan vücudumuza yardımcı oluşuna imkan sağlamaktadır. Etkilerini incelediğimizde;
Ginseng’in Etkileri
- Kore Ginseng’i; karaciğeri, alkol tüketiminin toksik(zehirli) maddelerinden ve çeşitli hastalıkların etkisinden korumaktadır. Bakınız: Alkolün Vücudumuza Etkileri Nelerdir?
- Radyasyon veya ışın tedavisinin yol açtığı hücre tahribatını azaltabilmektedir. Bakınız: Radyasyon Nedir? Etkileri Nelerdir?
- Şeker hastalığının iyileşmesinde yardımcı olabilir ve kandaki şeker, lipit ve kolesterol seviyesini düşürür. Bakınız: Şeker Hastalığı
- Tümör hücrelerinin çoğalmasını yavaşlatabilir ve hatta çoğalmasına engel olabilir.
- Anemiye (Kansızlık) karşı iyi gelir ve özellikle kanser hastalarında görülen kandaki bazı eksiklikleri giderebilir.
- Fiziksel ve zihinsel yorgunluk ile strese karşı vücut direncini ve merkezi sinir sistemini güçlendiren nadir bitkilerdendir.
- Kalbi kuvvetlendirici, dolaşım sistemini iyileştiricidir.
- Cinsel gücü arttırıcı özelliği olduğu araştırmalarda yer almaktadır.
- Özellikle prostat büyümesine karşı olumlu etkilerinin de olduğu bilinmektedir.
Yan Etkileri
Kadınlara ve bazı göğüs hastalıklarına (fibrositik hastalıklar ve göğüs kanseri) zararlı olabilir.
Her beslenme tavsiyesinde söylenildiği gibi her besinin kendine özgü etkileri olmakta ve bu etkiler kişinin özel durumuna göre (yaş, cinsiyet, gebelik, yaşlılık, adolesan çağı vb.) değişmektedir. Bu nedenle hiçbir ilaç, besin- ilaç ve ilaç-ilaç etkileşimi bilinmeden yani bir doktor ve diyetisyen gözetiminde olunmadan alınmamalıdır.
Kaynakça
- Hikmet Yaşar – Suat Melek / Beslenme ve Besinler / Hatiboğlu Yayınları/1. Baskı