Gebelik dönemi hem anne hem de bebek açısından önemli bir dönemdir. Bu dönemde anne hem kendi besin gereksinimini karşılamalı, hem kendi depolarını dengede tutmalıdır. Ayrıca, bebeğinin sağlıklı gelişimine katkıda bulunmak için beslenmesine daha fazla önem vermelidir. Bu dönemde, anne vücudunda emzirme döneminde harcanacak enerji depolanır. Bu döneme bir nevi ön hazırlık dönemi de diyebiliriz. Her anne adayının beslenmesi kilosuna, boyuna, ve kan biyokimyasına göre farklı olmalıdır.
Pek çok anne adayının korkusu bu dönemde fazla kilo almaktır. Fakat bu dönemde düşük kalorili beslenmek, zayıflama diyetleri yapmak, doğumsal anomalilere, düşük doğum ağırlıklı bebeklere ve daha pek çok soruna yol açabilir. Her kadına göre değişmekle birlikte, gebelik döneminde 9-14 kilo alımı normaldir. Bu kiloların, emzirme döneminde süt yapımına katkıda bulunacağı ve bebeğe enerji sağlayacağı unutulmamalıdır.
Hamilelik Döneminde Beslenme Nasıl Olmalıdır?
Bu dönemde tüm besin gruplarından dengeli ve yeterli beslenilmelidir. Et, süt, sebze, meyve ve tahıl grupları unutulmamalıdır. Özellikle, folik asit, çinko ve B12 vitamini başta olmak üzere tüm vitamin ve mineral alımlarına dikkat edilmelidir.
Gebelikte görülen, bulantı, gaz, kabızlık gibi durumlarda bir beslenme uzmanına danışmanız size bu yolda kolaylık sağlayacaktır.