Ağız ve burundan aniden, refleks olarak nefes verme olayına hapşırmak denir. Burun içindeki sinyalleri bazı yollarla uyarılması sonucu istemsiz gerçekleşen hapşırmak, önemli bir reflekstir. Hapşırma yoluyla burun içerisindeki mikrop ve yabancı cisimler dışarı atılır.
Bazı insanların birden daha fazla hapşırması elbetteki dikkatinizi çekmiştir. Hapşırma olayının birden fazla olduğunu az çok hepimiz şahit olmuşuzdur. Bunun nedeni ilk hapşırıkta burun içinin tam olarak temizlenememesidir. Bu yüzden aynı mekanizmayla tekrar hapşırılmaktadır.
Peki hapşırma nasıl gerçekleşiyor diye soracak olursak… Toz veya herhangi bir uyarı sonucu burundaki sinirler uyarılır ve beyne ikaz gönderilir. Beyne gönderilen ikaz sonucunda alınan derin nefes ses tellerinde depolanır ve aniden sesli bir şekilde dışarı verilir.
Nasıl Hapşırmalıyız?
Bazen bulunduğumuz ortamdan dolayı hapşırmak istemeyiz ve gelen hapşırığı geri yollamaya çalışırız. Yapılan bu davranış sessiz ortamın bozulmaması için iyi gibi görünse de insan sağlığı için oldukça zararlı bir davranıştır.
Hapşırma esnasında alınan derin nefesin tutulması sonucu vücut içinde oluşan basınç; kulak zarı, damarlar, vs. patlamaya neden olabilir. Bunun sonucunda damar çeperlerinde zayıflık oluşabilir ve sonucunda da kanama gerçekleşebilir. Veya burundaki mukus enfeksiyon taşıyorsa, östaki borusuna ulaşıp enfeksiyonun kulağa taşınmasına neden olabilir.
Peki nasıl hapşırmalıyız? Başta toplum kuralları olmak üzere vücudumuzda barındırdığımız enfeksiyonu başkalarına bulaştırmamak amacıyla hapşırma esnasında varsa peçete, yoksa elimiz veya kolumuz ile bariyer oluşturmalıyız. Hapşırdıktan sonra elimizi kimseyle temasa geçmeden yıkamamız hijyen kuralları açısından doğru davranıştır.
Hapşırmanın Faydaları
- Kalp damarlarının genişlemesine yardımcı olur,
- Kalbin dinlenmesini sağlar,
- Akciğerlerde oluşan ölü havanın dışarı atılmasını sağlar,
- Beyin damarlarını açar,
- Göz yaşı kanallarının açılması gibi faydaları vardır.
Hapşırmanın Zararları
- Ani hapşırmalar ve nefes yolunun elle tutulması; beyin kanamasına davetiye çıkarabilmektedir.
- Hapşırma anında meydana gelen basınç, kulak zarının zarar görmesine yol açabilir.
- Hapşırmak, kalbi dinlendirdiği gibi, kalbin aniden durmasına sebep olabilir.
- Hapşırdığınız zaman hava yolu aracılığıyla etrafa bakteri saçabilirsiniz.
Tüm bunları öğrendiğimize göre kulak içindeki basınç hakkında bilgi veren Valsalva Manevrası ve daha bir sürü konu hakkında bilgi alabilmek için sitemizde küçük bir tur atmaya ne dersiniz? Sağlıklı yaşamanız dileğiyle…