Hematohidrosis, halk arasında kan ağlamak olan bu hastalık nadir görülen bir hastalıktır. Korku, aşırı stres ve duygusal durumlarda ortaya çıkabilen bir durumdur. İnsan vücudu karşılaştığı farklı durumlara karşı farklı tepkiler verir. Bu tepkilerden bir tanesi de vücuttaki en küçük damarların yani kılcal damarların çatlamasıdır. Kılcal damarlarımız çatladığı zaman vücut sıvılarımızın dışarı atıldığı yerlerden, vücut suyu ile birlikte kanda akar. Atılan kan göz sıvımızın atıldığı yerden dışarı çıkarsa, hasta kan ağlamış gibi görünür. Hastalığın tam adı da buradan gelmektedir.
Hastalar Ne Tür Durumlarda Kan Ağlar
Kan ağlama hastalığı en fazla aşırı stres ve aşırı üzüntülü olma durumunda ortaya çıkar. Kişiler çok fazla duygusal yoğunluk yaşadığında kılcal damarların gerginliği artar ve sonrasında çatlama meydana gelir. Nadir görülen bu hastalığın sebebini bulmak için hala araştırmalar devam etse de bilim insanları tarafından yapılan bazı araştırmaların sonucu gelmeye çoktan başladı bile. 1991 yılında yapılan bir çalışma hematohidrosis’in kadın doğurganlığıyla bağlantılı olduğunu öne sürüyor.
Yapılan araştırmada incelenen 125 sağlıklı birey içerisinde regl gören kadınların %18’inin, erkeklerin %8’inin ve hamile kadınların %7’sinin göz yaşlarında kan tespit edildiği, menopoz sonrası kadınların ise hiçbirinin göz yaşında kan tespit edilmediği belirtiliyor. Bu bulgular araştırmacılara hematohidrosis’in doğurgan kadınların hormonlar tarafından tetiklendiğinin işaretini veriyor. Fakat, popülasyonun geri kalanında bu duruma enfeksiyon ya da yaralanma gibi durumların sebep olabileceği düşünülüyor. Bacterial conjunctivitis olarak adlandırılan ve görece olarak iyi huylu denilebilecek göz enfeksiyonu da kanlı göz yaşına sebep olabiliyor. Belirtiler enfeksiyon tedavi edildikten sonra ortadan kalkıyor. Kanlı gözyaşına daha ciddi bir durumda ise, gözyaşı tahliye kanalının yanı sıra gözyaşı salgılanan bezin de içerisinde bulunduğu gözyaşı sistemindeki tümör de sebep olabiliyor.
Hematohidrosis Teşhisi Nasıl Konur
Hematohidrosis teşhisi, yapılan trombosit sayımı, agregasyon teşhisi, pıhtılaşma profili ve deri biyopsisi ile belirlenebilmektedir.
Hematohidrosis’in Tedavisi Nedir
Hematohidrosis, bazen kendi kendine gerileyen hatta atlatılabilen bir durumdur. Bazen de tedavi gerektiren ciddi bir durum olabiliyor. İnsanlar duygusal olarak yoğunluk yaşadıkları olay ve durumlara girmemeye özen göstermeliler. Her ihtimale karşı altta yatan organik nedenleri tespit için hastaneye başvurulmalıdır. Çünkü, bu hastalık zararsız ve geçici olabileceği kadar, tümör gibi ciddi bir hastalık kadar tehlikeli de olabiliyor.