BilimGenelMakalelerSağlık

HPV Aşısı Nedir?

Google News Abone Ol

Human Papilloma Virüsü (HPV) insanda siğil oluşumuna neden olan bir virüs olarak bilinmekle birlikte 200’den fazla tipi mevcuttur. Bu tiplerin bir kısmı ellerde ve ayaklarda siğil oluşumuna sebep olmaktadır. Bunlar nispeten daha zararsız olan tiplerdir. Ancak Human Papilloma Virüsünün bir kısmı cinsel yolla bulaşmakta olup, kondiloma aküminata adı verilen siğil şekline benzer kitlelerin oluşmasına sebep olmaktadır. Cinsel yolla bulaştığı bilinen en yaygın HPV-16 ve HPV-18 tipleri rahim ağzı kanserinin oluşumuna sebep vermektedir. HPV’nin bulaşması için mutlaka tam bir cinsel ilişki olması  gerekmez, enfekte bölgelerin birbiri ile teması durumunda da kolayca bulaşabilmektedir. Binlerce kadın ve erkek HPV’den kaynaklı kanser ve diğer hastalık türlerine yakalanabilmektedir. HPV’nin enfekte durumunu ortadan kaldırmak amacıyla HPV aşısı geliştirilmiştir.

HPV’nin Neden Olduğu Hastalıklar 

  • Kadınlarda rahim ağzı kanseri
  • Kadınlarda vajinal ve vulvar kanserler
  • Kadınlarda ve erkeklerde anal kanser
  • Kadınlarda ve erkeklerde boğaz kanseri
  • Erkeklerde penis kanseri
  • Çeşitli enfeksiyonel hastalıklar

Bu hastalık türlerinden korunmak amacıyla geliştirilen HPV aşısı FDA tarafından onaylanmış olup hem erkek hem de kadınlar için önerilmektedir. Koruyucu HPV aşıları hastalıkların oluşma ve yayılmasını önleyen en etkili yöntem olarak bilinmekle birlikte 12-13 yaşlarından itibaren henüz cinsel temasta bulunmayan bireyler için güvenle uygulanmaktadır.

Cinsel temasta bulunan bireylerde ise öncelik olarak kişilerin HPV ile enfekte olup olmadıkları belirlenerek, tedavi ve aşı uygulanmaktadır. HPV aşısı rahim ağzı kanserinin % 70’inden sorumlu olduğu tespit edilen tip 16,18 ve genital siğillerin % 90’ından sorumlu olan tip 6 ve 11’e karşı koruyucu olduğu bilinmektedir.

Bu durumda bireylerin cinsel temas sırasında oluşabilecek  HPV enfeksiyonuna karşı gerekli korunma yöntemlerini dikkate almaları, aynı zamanda düzenli olarak kanser tarama testleri yaptırmaları önerilir.

Hilal Tunçkol

Biyomühendis

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir