BilimBitkilerCanlılarGenelMakalelerSağlık

Kabak Çekirdeğinin Bilinmeyen Faydaları

Google News Abone Ol

Kabak çekirdeği her kesim tarafından sevilen, dört mevsim bulunabilen bir yemiştir. Küçük olmasına rağmen pek çok faydası bulunmaktadır. Kabak çekirdeği az miktarda bile tüketilse, önemli miktarda sağlıklı yağ, magnezyum ve çinko kaynağıdır. Bu nedenle, kabak çekirdeğinin sağlık üzerinde pek çok etkisi bulunur. Bunlar arasında kalp ve prostat sağlığını güçlendirme ve belirli kanserlere karşı koruma sayılabilir. Ayrıca, kabak çekirdeği diyetinize kolayca eklenebilir. Gelin araştırmalar tarafından desteklenen kabak çekirdeğinin sağlığa faydalarına bakalım.

Vitamin ve Mineral Kaynağı

1 avuç kabak çekirdeği, kabaca 55 kaloriye tekabül eder. Çoğunluğu yağdan oluşmaktadır. Karotenoidler ve E vitamini gibi antioksidanlar ve önemli miktarda çoklu doymamış yağ asitleri, demir, çinko, magnezyum, potasyum, B2 vitamini (riboflavin) ve folat içermektedir.

Kanser Riskini Azaltmaya Yardımcı

Kabak çekirdeğinin kontrollü tüketimi, mide, meme, akciğer, prostat ve kolon kanseri riskinin azalması ile ilişkilendirilmiştir. Yapılan bir gözlemsel çalışmada, kabak çekirdeği tüketiminin kadınlarda menopoz sonrası dönemde, meme kanseri riskinin azalması ile ilişkili olduğunu bulundu. Diğer çalışmalar ise, kabak çekirdeğinin biyolojik yapısının meme kanserini önlemede ve tedavisinde anahtar rol oynayabileceğini göstermektedir. Prostat kanseri üzerine yapılan çalışmalar, kabak çekirdeği içeren bir takviyenin, prostat kanseri hücrelerinin büyümesini yavaşlatma potansiyeline sahip olduğu sonucuna varmaktadır.

Magnezyum Kaynağı

Kabak çekirdeği, çoğu Batı tarzı diyetlerde sık sık bulunmayan bir mineral olan magnezyumun, en iyi doğal kaynaklarından biridir. Araştırmalarda görülmüş ki, ABD’de yaşayan yetişkinlerin yaklaşık % 79’u önerilen günlük magnezyum miktarının altında bir magnezyum alımına sahiptir.

Magnezyumun Faydaları

Vücudunuzdaki 600’den fazla kimyasal reaksiyon için magnezyum gereklidir . Bunlardan bazıları şunlardır:

  • Kan basıncını kontrol etme.
  • Kalp hastalığı riskini azaltmak.
  • Sağlıklı kemiklerin oluşturulması ve sürdürülmesi.
  • Kan şekeri seviyelerinin düzenlenmesi.

Vücudumuz için olması gereken aralıklarda bulunan magnezyum seviyesi, kan basıncı ve kan şekeri seviyelerinin yanı sıra kalp ve kemik sağlığı için de önemlidir.

Üreme Sağlığında Etkili

Erkeklerde çinko seviyelerinin düşük olması, sperm kalitesini azaltmaktadır ve kısırlık riskini arttırmakla ilişkilidir. Kabak çekirdeği ise zengin çinko kaynağı olduğu için sperm kalitesini artırabilir. Farelerde yapılan bir çalışmadan elde edilen kanıtlar, insan spermini kemoterapi ve otoimmün hastalıkların neden olduğu zararları azaltabileceğini göstermektedir. İçerdiği çinko ve antioksidanlar sayesinde doğurganlığa ve özellikle erkeklerde üreme fonksiyonuna yarar sağlayabilir.

Uyku Düzenleyicisi

İçerdiği triptofan aminoasidi sayesinde, uyku düzenlenmesinde faydalı olabilir. Günde yaklaşık 1 gram triptofan tüketmenin uyku kalitesini arttırdığı düşünülmektedir. Fakat bu etkiyi yaratabilecek triptofan miktarını elde etmek için yaklaşık 200 gram kabak çekirdeği tüketilmelidir, bu da oldukça fazla bir miktardır ve bu miktarlarda kabak çekirdeği tüketimi önerilmemektedir. Peki o zaman uyku kalitesini nasıl arttırıyor?

Bu tohumlardaki çinko, triptofanın serotonine dönüştürülmesine yardımcı olabilir, bu da uyku döngünüzü düzenleyen hormon olan melatonine dönüşür. Ayrıca, kabak çekirdeğinin magnezyum kaynağı olması, daha iyi uyku ile de ilişkilendirilmiştir.

Diyete Kolaylıkla Eklenebilir

Kabak çekirdeğinin faydalarından yararlanmak istiyorsanız, diyetinize eklemek oldukça kolaydır. Her markette çiğ veya kavrulmuş, tuzlanmış veya tuzsuz olarak bulunabilmektedir. Kabak çekirdeğini sade tüketmek yerine, smoothie’lere, taze meyve ile yaptığınız meyveli yoğurdunuza ekleyebilirsiniz. Salatalara, çorbalara veya tahıllara serperek yemeklere dahil edebilirsiniz.

Dilara Yüksel

Merhaba, ben Bezmialem Vakıf Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik bölümü 4.sınıf öğrencisiyim. Mesleğimi severek seçtim ve beslenme alanında araştırma yapmaktan, öğrenmekten, öğrendiklerimi paylaşmaktan keyif alıyorum.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir