
İlginç Bir Bilim Haberi Daha
Amerika Birleşik Devletleri’nde doktorasını yapmakta olan Burçin Mutlu Pakdil, benzerine bile çok nadir rastlanan, çift halkalı galaksi keşfetti. Minnesota Duluth Üniversitesi ve North Carolina Doğal Bilimler Müzesi‘nde bulunan astronomlar, yeni bir tür galaksi keşfi yaptı.
PGC 1000714 adı verilen galaksi, elips şeklinde bir merkeze ve iki adet halkaya sahip. Bu özelliği onu bilinen tüm galaksilerden ayırıyor ve onu eşsiz bir galaksi yapıyor. PGC 1000714’ün dünyamıza olan uzaklığı yaklaşık olarak 359 milyon ışık yılı olduğu tahmin ediliyor.
Galaksinin bu eşsiz yapısı, astronomların onun nasıl oluştuğu gibi bir çok durumunu anlamalarına yardımcı olarak işlerini kolaylaştıracak. Günümüzde astronomlar özellikle halka galaksilerin nasıl oluştuklarından emin değiller. Bu galaksi sayesinde diğer galaksilerin de nasıl oluştuğu hakkında fikir sahibi olabileceğiz. Yalnız bununla birlikte, bulunan bu halka galaksinin nasıl oluştuğunu tam olarak söylemenin neredeyse imkansız olduğunu da belirtiyorlar.
PGC 1000714 adlı galaksinin keşif haberi, Monthly Notices of the Royal Astronomical Society adlı araştırma dergisinde de yayınlandı. Dergide yer alan makalenin baş yazarı ise ABD’de doktorasını sürdürmekte olan Burçin Mutlu Pakdil. Bir Türkün böyle bir keşfe dahil olması aynı zamanda ülkemizin adının da geçmesini sağlaması bir çoğumuzu gururlandırıyor doğrusu. Çünkü PGC 1000714 galaksisini ilk keşfeden kişinin Burçin Mutlu Pakdil olduğu söyleniyor. Bu sebeple PGC 1000714 galaksisine “Burcin’s Galaxy” adı verildi. Resimlerde galaksinin halkalarının birbirinden farklı iki renge sahip olduğu görülüyor. Bu durum için Burçin Mutlu Pakdil, galaksinin sahip olduğu halkaların iki farklı oluşum süreci geçirdiğini söyledi.