
Tıp dünyasından kısırlık için umut verici bir açıklama geldi! 3D yazıcılar ile üretilen yapay yumurtalar sayesinde, yumurtalıkları hasar görmüş kadınlar ileride gebe kalabilecek.
3D Yazıcılar ve Özellikleri
3D Printeri genel olarak tanımlarsak 3 boyutlu bilgisayar datasını katı, elinizle tutabileceğiniz gerçek nesnelere dönüştüren bir makinedir. Bu teknoloji geleneksel imalat yöntemleri gerçekleştirilmesi mümkün olmayan geometrileri üretebilmektedir. Ve bu yazıcıyı her alanda kullanabiliriz…
Konumuza gelirsek…
Bilim adamları 3 boyutlu yazıcılar kullanarak ürettikleri yumurtalıklarla sağlıklı yavrular oluşturabilmeyi hedefliyor. Fareler üzerindeki bu deneyi, başarılı olunursa ileride insanlarda da uygulamak istiyorlar. Bu deneydeki asıl amaç ise kemoterapi gibi çeşitli tedaviler sonrasında hasara uğrayan yumurtalıkların yerine geçebilecek yumurtalıklar üretmek.
Bir süredir doktorlar bazı kanser hastalarında doğurganlığı koruyabilmiş durumda. Bunu hastalar kemoterapi tedavisi görmeden önce yumurtalığın bir kısmını alıp dondurarak sağlıyorlar. Kemoterapi tedavisinden sonra bu dondurulan parça tekrar yerine konulduğunda hasta doğurganlığını kaybetmeyebiliyor. Tabi bu deneyler çoğunlukla başarısız oluyor. Alınan parçada kanser hücreleri çıkabiliyor veya kısa bir süre sonra çalışmayı durdurabiliyorlar. Bu yüzden Teresa Woodruff ve ekibi 3D yazıcı kullanarak yumurtalığın yerine geçebilecek bir organ yaratmaya çalışıyor.
ABD’de Northwestern Üniversitesi Feinberg Tıp Fakültesi ile McCormick Mühendislik Fakültesi iş birliğiyle yapılan çalışmada, bilim adamları dişi farelerin yumurtalıklarını alarak yerine biyo-protez yumurtalıklar yerleştirdi. Olgunlaşmamış yumurtaların bulunduğu, üç boyutlu yazıcılarda oluşturulan biyo-protez yumurtalıklar, dişi farelerde hormon üretiminin artırılmasında ve doğurganlığın geri getirilmesinde başarılı oldu.
Deneyin sonunda, yumurtlayan dişi fareler doğurdukları sağlıklı yavruları emzirdi. Northwestern Üniversitesi, araştırmayı Youtube’a yüklediği video ile tanıttı. Araştırmayı yürüten bilim insanlarından, Feinberg Tıp Fakültesi Kadın Sağlığı Araştırma Enstitüsü Direktörü Terese K. Woodruff, çalışmanın biyo-protez yumurtalıkların uzun vadeli ve kalıcı işleve sahip olduğunu gösterdiğini ifade etti. Woodruff, “Biyomühendislik kullanılarak, kadavradan nakil yerine insanlarda dokuya sağlığını yeniden kazandıran işlevsel organ yapıları oluşturulabilir. Bu,
biyomühendisliğin, üreme konusunda tıbba sunduğu kutsal kase.” dedi.
Bilim insanları, araştırmada, insanlarda güvenle kullanılabilecek bir materyal olan bozuk kolajenden yapılmış biyolojik hidrojel “jelatin” kullandı.
Çalışma, kanser tedavisi nedeniyle hormonları ve üreme sistemleri zarar gören kadınların tedavisinde kullanılabilecek sonuçlar sunuyor. Çalışmanın bilimsel makalesi Nature Communications dergisinde yayınladı.