![](https://bilimvetekno.com/wp-content/uploads/2019/08/misophonia.jpg)
Misophonia kelime anlamı olarak sese karşı aşırı duyarlı olma ve nefret etme olarak tanımlanır. Hastalık olarak ise ilk defa 2001 yılında Jastreboff adlı bilim insanı tarafından tanımlanmıştır. Hastalık tanısı konan kişiler, birbirini tekrar eden, düzenli ve rahatsızlık verici seslere karşı aşırı duyarlılık göstermekte hatta bu seslere karşı öfkelenmektedir. Hastaların duyarlı olduğu ses türü kişiden kişiye değişmekte olup, verilen tepkiler ve şiddetleri de farklıdır.
Tırnak kesme, diş fırçalama, yemek yeme, nefes alma, koklama, konuşma, hapşırma, esneme, yürüme, sakız çiğneme, gülme, horlama, ıslık, televizyon sesi veya öksürük gibi sıradan sesler hastalık tanısı konan kişilerin en rahatsız olduğu seslerdir. Bu hastalığın seyrinde yalnızca belirli seslerden rahatsızlık duyulur, bunun aksine duyduğu her sesten rahatsız olanlar da vardır. Çevresindeki her sesten rahatsızlık duyanlara Hiperakuzi tanısı konmuştur. Hiperakuzi hastalarının kulak hassasiyetiyle ilgili sıkıntısı varken Misophonia hastaları sadece belirli seslerden psikolojik olarak etkilenirler. Mizophonia’nın belirli sesler için özgü olması, psikososyal faktörlerle ortaya çıkması, belirgin kaygı ve kaçınmaya yol açması, yaşam kalitesini olumsuz etkilemesi, psikiyatrik yönünü desteklemektedir.
Kişinin kendini kapana kısılmış hissetmesi ise hastalığın en üst seviyesidir. Uzmanlar bazı hastaların sesleri görsel algıladığından halüsinasyon görmeye başladıklarını belirtiyor.
Misophonia belirtileri nelerdir?
- Sabahları seslerden dolayı öfke ile uyanma
- Yemek yerken çevrede çıkan bütün seslere dair duyarlı olma ve iştahın kesilmesi
- Tiz seslerden nefret etme
- Ani ses karşısında korku ve düzensiz kalp ritmin oluşması
- Ritmik çıkan seslere karşı baş ağrısı hissetme.
- Sosyal çevreden uzak durarak evde tek kalma isteği gibi durumlar misophonia belirtileridir.
Misophonia Yaygınlığı ve Tanısı
Bu hastalığın yaygınlığı henüz bilinmemektedir fakat kişilik belirleme grupları önceki kabul görenden daha fazla olduğunu öne sürer. Genel nüfusun %4-5’inde görülen kulak çınlaması olan hastalar arasında, 2010 yılında %10 ölçülürken bazı anketler %60 gibi bir yaygınlık öne sürer.
2013’te yayınlanan bir Hollandalı çalışmasında misophonia olan 42 hasta deneğin, Obsesif-Kompulsif Kişilik Bozukluğu (% 52.4) dışında çoğu psikiyatrik bozukluklar için düşük bir yaygınlık oluşturduğunu buldu.
Misophonia Hastalığının Tedavisi Var Mıdır?
Genelde psikolojik problemlerde tedavi noktasına gelmek demek kişinin hayatını olumsuz etkileyecek seviyeye gelmesi demektir. Kişi rahatsızlığından dolayı yaşam kalitesi düşecek seviyeye geliyorsa psikolojik tedavi gerekmektedir. Psikolojik tedavide ise odaklanacak nokta duyarlı olduğu sese karşı verdiği duygusal (öfke,nefret) ve davranışsal (saldırganlık) tepkileri kontrol altına almaya yönelik duygu kontrolü terapileri, bilişsel davranınşcı terapi gibi yöntemler kullanılmaktadır.
Kaynakça
- https://www.bursapsikologum.com/misophonia-nedir-tedavisi-nasil-yapilir/
- http://www.dusunenadamdergisi.org/tr/DergiPdf/DUSUNEN_ADAM_DERGISI_1d1e4ffb4fa740a393ea514f4ad6dee0.pdf