GenelMakalelerTeknoloji

Mühendislikte Bal Peteği Yapılar

Google News Abone Ol

Kompozit yapılar içeriğindeki matris malzemelerin türüne göre ya da takviye (içindeki fiber yapı) elemanının şekline göre sınıflandırılırlar. Takviye elemanına göre çeşitler; elyaflı kompozitler, parçacıklı kompozitler, tabakalı kompozitler ve karma kompozitlerdir. Kullanmamız gereken malzeme çeşidini bulurken bu malzemelerin hangi yüklere dayanımının yüksek olduğunu bilmek çok önemlidir. Takviye elemanının şekli ve malzeme içindeki konumu da malzemenin bu mekanik özelliklerine doğrudan etki etmektedir. Örneğin tabakalı kompozitler genellikle eğmeye maruz bırakılan kuvvetlere karşı oldukça dayanıklıdırlar.

Çok eskiden beri kullanılan bir kompozit yapı çeşidi olan tabakalı kompozitler, tabakaların birleşimi ile yüksek mukavemet değerlerine ulaşırlar. Tabakalı kompozit yapılardan olan bal peteği yapıları ince tabakaların bal peteği haline getirilip birleştirilmesi sonucu oluşur. Bu malzeme bir bal arısının yaptığı bal peteklerine benzer. Bal peteği yapıları uzun yıllardır. uçakların gövde panallerinde kullanılmaktadır. Sandiviç yapıların alt ve üst tabakaları arasına petekli yapılar yerleştirilir. Bu da malzemenin eğilme dayanımının ve atalet momentinin artmasını sağlar. Bal peteği yapı aynı zamanda çarpma sonucu ortaya çıkan enerjinin absorbe edebilme oranı da yüksektir.

Petek yapılı hücrelerin boyutları önemlidir. Boyutları belirlerken malzeme seçimi ön planda tutulmalıdır. Yapının altıgen olması ise bir tesadüf değildir. Arılardan ilham alına bir mühendislik harikasıdır. Gerekli hacmi maksimum sayıda hücre yapısı (küçük petek şekilleri kastediliştir) ile doldurulup olabildiğince az malzeme kulanmamızı sağlar.

Sınıflandırma

Bal peteği kompozitler üç şekilde gruplandırılır:

  • Yüksek sıcaklığa hatta aleve dayanıklı, gemilerde ve trenlerde kullanılan alüminyum alaşımlı bal petekleri…
  • Mekanik dayanımı fazla, korozyon direnci yüksek nomex ve kevlar bal petekleri. Bunlar uzay mekiği, uçak ve arabalarda kullanılır.
  • Kimyasal ve ekonomik yönden avantajları olan termoplastik bal petekleri…

Petekli yapıların çoğunluğu bir yapıştırıcı kullanılarak hücreler birbirine yapıştırılır. Petek yapının metal olduğu yapıştırıcılarda ise kaynak ya da lehim kullanılır. Bu yapıların dayanım/ağırlık oranları yüksektir. Sonuç olarak oldukça hafif konstrüksiyonlardır. İmalatı oldukça pahalı olduğu için havacılık, uzay ve denizcilik sektörlerinde sık kullanılırlar.

Büşra Arslan

1995 doğumluyum. Beykent Universitesinde makine mühendisliği mezunuyum. En büyük hayalim çok farklı disiplinleri harmanlayabilen bir akademisyen olmak. Fizik, nöroloji, genetik ve psikoloji ile yakından ilgileniyorum.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Göz Atın
Kapalı