BilimGenelMakalelerSağlık

Prokaryotların Kanser Tedavisinde Rolü

Google News Abone Ol

Prokaryotlarla Kanser Tedavisi

Son on yılda biyokimya, moleküler biyoloji ve bakteriyolojideki ilerlemeler bakterilerin antikanser ajan olarak kullanımının yanı sıra antikanser ilaçların verilişinde kemoterapiye duyarlı ajan ve gen tedavisi için vektör olarak kullanımına kadar kullanışlı bir çok yönlerini ortaya koymuştur.

Bu alanda özellikle E.coli genleri ve enzimleri kansere karşı vücut dışında etkisiz olan fakat vücut içinde oldukça aktif türlerine dönüşebilen ön-ilaç uygulamalarında yer almaktadır. Ayrıca pseudomonas ekzotoksinlerine konjuge edilmiş II-4 direkt olarak malignant beyin tümörlerine uygulanmış ve normal beyin hücreleri haricinde hücrelerin 2-4 reseptörlerine yüksek afinite ile bağlandığı görülmüş ve böylece normal beyin dokusuna zarar vermeden tümörün büyük bir kısmının tahrip edildiği saptanmıştır. Bu derleme bazı kanser tiplerinin tedavisi için kullanılan bakteriyel orijinli anti kanser ajanlar  üzerine odaklanmıştır.

Flagella adındaki kuyruklara sahip ve hızlı bir şekilde kan içerisinde yüzebilen bakteri iki mikron çapında olduğundan insan vücudundaki en küçük damara bile rahatça sığabilir. 150 nanometre büyüklüğünde olan bu römork boncuklarıyla ilk olarak antikor hücreleri taşımak üzere oluşturulmuştur. Bu boncukların boyutlarının büyümesi daha çok madde taşınabilmesi anlamına geliyor. Sonuç olarak deneylerde saniyede 10 santimetre ilerleyen bakterilerle, bir domuzun şahdamarında 1.5 milimetrelik bir boncuğu taşıtmayı başarmıştır.

Binnur Seyhan

İstanbul'da yaşıyorum, 20.01.1998 doğumluyum. Bartın Üniversitesi'nde Biyoteknoloji bölümü okuyorum. Ülkeme milletime fayda sağlayacak buluşlar yapmak istiyorum. Bilim, müzik, fotoğraf, psikoloji alanlarına ilgi duyuyorum.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir