
Rüya Kavramı Nedir?
Rüyalar, yönlendirilmemiş düşüncelere örnektir. Rüyalarımız belli bir miktarda mantıklıdır çünkü bir düşüncenin diğerini tetiklemesi neokorteksimizdeki şekillerin gerçek bağlarını temel alır. Rüyanın mantıksız olma durumunda onu uydurma becerimizle düzeltmeye kalkışırız. Uydurma hali nekortekste de vardır. Unuttuğumuz bölümleri uydururuz ki hikaye daha anlamlı hale gelsin.
Bir rüyanın hatırladığımız kadarıyla gerçek içeriği yine bir şekiller dizisidir. Bu şekiller bir hikayedeki kısıtlamaları temsil eder; daha sonra bu kısıtlamalara uygun olan bir hikaye uydururuz. Rüyanın tekrar tekrar anlattığımız versiyonu işte, bu uydurmadır. Rüyayı yeniden anlattığımızda sıralı şekiller silsilesini tetikleriz ve bu şekiller de rüyanın gördüğümüz orijinal halini doldurur.
Uyanıkken sahip olduğumuz düşüncemizle rüyadaki düşüncelerimiz arasında önemli bir fark vardır. Gerçek hayatta bazı şeyleri yapamayız örneğin arzularımızı anında gerçekleştiremeyiz. Bir dükkanın kasasındaki parayı alamayacağımıza dair kurallar ve fiziksel olarak beğendiğimiz biriyle konuşmak için bazı kısıtlamalar vardır. Ayrıca belirli düşüncelere izin verilmeyeceğini çünkü kültürel olarak yasak olduğunu biliriz.
Kültürel kurallar neokortekse amigdalanın yardımıyla güçlenir. Sahip olduğumuz her düşünce diğer düşünceleri tetikler ve bunların bazıları bağlantılı tehlikelerle ilişki kurar. Örneğin, kültürel normu kendi düşüncelerimizle olsa bile kırmanın toplumdan uzaklaştırılmaya sebep olacağını biliriz neokorteks bu durumun refahımızı tehlikeye attığını fark eder. Böyle düşünceleri beslediğimiz anda amigdala tetiklenir ve korku yaratır ve bu düşünce sonlanır.
Rüyalardaysa bu kurallar rahatlatılır ve çoğunlukla kültürel olarak, sosyal olarak ya da mesleki olarak yasak olan konularla ilgili rüyalar görürüz. Sanki beynimiz rüyadayken dünyadaki gerçek bir aktör olmadığımızı anlar. Freud bu konuyla ilgili yazarken aynı zamanda tehlikeli düşüncelere kılık değiştirdiğimizi, en azından bu düşünceleri hatırlamaya çalıştığımızda bunu yaptığımızı yazmıştır; bu şekilde uyanık beyin tehlikeli düşüncelerden korunmaya devam eder.
Freud ayrıca bir insanın rüyalarını yorumlayarak o insanın psikolojisine dair fikir edinebileceğimizi de söylemiştir. Elbette bu teoriyle ilgili bir çok bakış açısının oluşturduğu bir edebiyat var fakat temel kavram olan rüyalarımızı inceleyerek kendimizle ilgili fikir sahibi olabilmemiz fikri mantıklı geliyor.
Rüyalarımız, neokorteksimiz tarafından oluşturulur ve bu yüzden rüyanın ana fikri neokorteksimizde bulunan içerik ve bağlantılara dair açıklayıcı olabilir. Uyanıkken var olan düşüncelerimize etki eden kısıtlamaların gevşemesi de başka şekilde erişimimizin olmadığı neokortikal içeriği açıklığa kavuşturmada faydalıdır. Ayrıca rüyalarımızda sonuçlanan şekillerin, bizler için önemli konuları temsil ettiği ve böylelikle çözümlenmemiş arzu ve korkularımızı anlamak için ipucu teşkil ettiği sonucuna varılabilir.