
Sigaranın vücuda zararları ilk içildiği andan itibaren başlar. Dumanın içinde bulunan maddeler ilk saniyelerde kalp, beyin, böbrekler gibi pek çok organa ulaşır. Nabzınız yükselir, daha hızlı nefes alıp vermeye başlarsınız ve kan dolaşımınız yavaşlar.
Sigara içinde bulunan maddelerden nikotin vücuda ilk girdiğinde beyin ve sinir sistemini uyarır, ancak sondaki alınışlarda beyin ve sinir sistemi üzerinde baskılayıcı, uyuşturucu etki gösterir. Çok yüksek dozda alındığında bulantı ve kusmaya neden olur.
Yine sigara içinde bulunan karbonmonoksit alyuvarlardaki hemoglobine bağlanarak hemoglobinin oksijen taşımasını engeller. Bunun sonucunda organlara yeterli miktarda oksijen taşınmaz ve düşünme, işitme, görme gibi fonksiyonlarda zayıflama olur. Sigara dumanındaki hidrojen siyanid, bronşlarınızı yakar ve öksürük ortaya çıkar. Tütününse cildi erken yaşlandırma, tırnaklarda, ellerde sararma, aynı şekilde dişlerde sararma, çürüme ve kötü bir ağız kokusu gibi gözle görülür zararları mevcuttur.
Sigara dumanı asit özelliktedir. Asit ve duman içindeki başka tahriş edici maddeler öksürüğe yol açar. Soluk boruları içinde yabancı maddelerin nefes yollarına kaçmasını engellemek amacı ile ince tüycükler(siller) vardır. Sigara dumanı bu tüycüklerin hareketini bozar. Böylece yabancı maddelerin nefes yollarına girmesi mümkün olur. Sigaranın içinde dört bin çeşit madde olduğu bilinmektedir sigaranın zararları saymakla bitmeyecek kadar fazladır. Bunlar sadece küçük ve ilk başlarda görüldüğü sonrasındaysa artarak devam ettiği bir kısmıdır.
Açıklayıcı bilgi için teşekkürler.