SnowWorld İle Tedavi
Sanal gerçeklik (VR), sadece video oyunlarını kapsayan bir konu değil aynı zamanda sağlıktan sanayiye her alanda kullanılabilme potansiyeline sahip, hayatımızı kolaylaştıran bir teknolojidir. Gün geçtikçe tıp alanında Sanal Gerçekliğin yeni uygulamaları ortaya çıkıyor .
Washington Üniversitesi’nde geliştirilen SnowWorld isimli sanal gerçeklik oyununu hastalar acı verici tedaviler sürerken oynuyorlar. Soğuk bir ortamda penguenlerle kartopu oynarken Paul Simon dinleyen hastalar tedavi esnasında acılarından uzaklaşıyorlar. Izdıraplı tedaviler esnasında kullanılan bu yöntem beynin acı ve ağrı duyularını devre dışı bırakıp sanal gerçeklik ortamına adapte olmasıyla başarılı sonuçlar veriyor. 2011 yılında patlayıcılar sonucunda yanıklara maruz kalan askerler üzerinde yapılan bir çalışma SnowWorld’un morfinden daha etkili olduğunu gösterdi.
Kâr amacı gütmeyen bir sağlık merkezi olan Cedars-Sinai ‘nin yaptığı yeni bir araştırma ile, aynı şekilde, Sanal Gerçeklik terapisinin hastaneye yatmış hastalar için ağrının azaltılması üzerinde önemli bir etkisi olabileceğini gösteren sonuçlara ulaşıldı. JIMR Mental Health’de yayınlanan çalışma, Ağrı Puanlama Ölçeği’nde ağrı skoru 3 veya daha yüksek olan 100 hasta üzerinde yürütüldü.
Hastaların yarısına Sanal Gerçeklik terapisi ile rahatlatıcı Doğal İzlanda üzerinde helikopter sürüşü videoları verildi. Genel olarak, uygulanan hastalar tarafından tedaviden sonra ağrı skorlarında %24’lük bir düşüş bildirildi. Diğer yarısına standart bir 2D doğa videosu izletildi. Bu çalışmada da ağrıda azalma oldu ancak hastaların % 13’ünde etkili olmadı.
Cedars-Sinai Health’in yöneticisi Brennan Spiegel, “Sonuçlar, sanal gerçekliğin geleneksel ağrı yönetimi protokolleri ile birlikte etkili bir araç olabileceğini gösteriyor. Bu durum doktorlara ve hastalara ilaç vermek dışında bir seçenek sunabilecek.” dedi. Spiegel fayda olasılığının ‘Sürükleyici Dikkat Dağıtımından’ kaynaklandığını düşünüyor.
University of Southern California’da medikal sanal gerçeklik direktörü olan Albert Rizzo durumu özetliyor: “Klinik VR uygulamaları, hastayı o an içinde bulundukları dünyadan farklı bir dünyaya sokuyor. Bu yeni dünya, hastaya uygulanacak terapinin ihtiyaçlarına göre oluşturuluyor.”
Sanal Gerçeklik terapisinin daha bir çok kullanım alanı var. Fobileri olan hastalar için yüzleştirme tedavisinde, travma sonrası stres bozukluğu tedavisinde, uzuvları cerrahi müdahale ile kesilen hastalar için fantom ekstremite sendromu tedavisinde, beyin hasarı değerlendirme, rehabilitasyonda, ve cerrahi eğitimlerde aktif olarak kullanılıyor.
Şimdiye kadar Sanal Gerçeklik kullanılarak birçok tedavi yöntemi geliştirildi ve bir çoğu hastalar üzerinde uygulandı. Bu yöntemler, başarılı sonuçların alınmasıyla süreklilik kazandı, kullanımı yaygınlaştı ve hala yeni yöntemler geliştirilmeye devam ediliyor.
Abi nereye gidiyoruz