GenelHaberTeknoloji

Türkiye’nin İlk 3D Yazıcı Merkezi Kuruluyor

Google News Abone Ol

Türkiye 3D Yazıcı Merkezi

Sanayi başta olmak üzere, bir çok alanda yavaş yavaş 3D yazıcıların hakimiyeti eline aldığını görüyoruz. Bir çok yabancı firma artık 3D yazıcılar ile üretime geçmiş durumda. Bunun dışında bazı tıbbi materyaller de 3D yazıcı kullanılarak yapılmaktadır. Gelişen teknoloji ve ilerleyen bilim ile birlikte 3D yazıcılar giderek kusursuz bir iş çıkarmaya yaklaşıyor. Teknoloji geliştikçe 3D yazıcıların profesyonelliği artıyor. 3D yazıcıların günümüzde bize kazandırdıkları tartışılamaz bile.

Ne yazık ki ülkemizde yavaş yavaş ilk kez kullanılmaya başlanılan 3D yazıcılar, henüz tamamen yaygınlaşmış değil. Ancak eskilerimizin de dediği gibi, “Hiç bir şey için geç değil.” sözünün anlamını burada da koruduğunu göreceğimize inanmamız gerekir. Çünkü artık Türkiye’de 3D yazıcı ile üretime geçmek üzere.

Gebze Teknik Üniversitesi ve Gazi Üniversitesi öncülüğünde gerçekleştirilen proje ile bu yıl, 3D Yazıcı Araştırma ve Uygulama Merkezi için Kalkınma Bakanlığınca oldukça fazla bir bütçe ayrıldığı söyleniyor. Bu proje için uzmanlar, Türkiye’nin yeni bir sanayi devrimi yaşayacağından bahsediyor.

Gebze Teknik Üniversitesi’nde yapılan yazılı açıklamaya göre, geleceğin imalat teknolojisinin milli, yerli ve 3D yazıcılar ile birlikte olacağı düşünülüyor. Bu durum Türkiye’nin sanayi, endüstri gibi alanlarda olduğu gibi, bilim ve teknoloji alanlarında da oldukça hızlı ilerleyeceğini gösteriyor.

Kalkınma Bakanlığı bütçesi çerçevesinde, geleceğin imalat teknolojisi olan 3D yazıcılar için yapılan açıklamada “Eklemeli İmalat (3D Printing) Teknolojileri Araştırma ve Uygulama Merkezi Araştırma Altyapısı Projesinin Kalkınma Bakanlığı tarafından onanmasının ardından 15 Ocak 2017 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanarak 2017 yılı yatırım programına alındığına değinildi.

3D Yazıcı

Aynı zamanda yapılan açıklamada, projenin yerli ve milli değerlere katkıda olacağının ve bu değerler için 2017’nin adeta bir dönüm noktası olacağının da altı çizildi. Proje ile beraber, Türkiye’nin bu alanda da diğer devletler ile rekabet halinde olacağından, özgün teknoloji ve bilgi birikimi olacağından da bahsedildi. Ardından proje süresinin 3 yıl gibi kısa bir süre olduğunu ve çalışmaların hızlandığına değinildi.

Yapılan açıklamada; “Bu kapsamda projenin ülke hedefleri ile uyumlu şekilde sürdürülebilmesi amacıyla merkezin kurulumunda ve altyapıyı oluşturacak ekipman seçiminde, başta ülkemiz havacılık ve savunma sanayisinin ihtiyaçları olmak üzere merkezin kurulacağı bölgedeki organize sanayi bölgelerindeki kuruluşların üretim/ekipman beklentileri dikkate alınacak. Araştırma Merkezi kurulduktan sonra, projeyi destekleyen kuruluşların beklentileri ve bölgedeki makine imalat sektöründeki firmaların potansiyelleri de dikkate alınarak havacılık ve savunma sektörü ile makine imalat sektörüne yönelik özgün tasarımların geliştirilmesi ve parça üretimlerinin yapılabilir hale gelmesinin sağlanabilmesi hedefleniyor. GTÜ ve Gazi Üniversitesi dışında projede yer alan diğer paydaşlardan oluşan proje kurulu içinde Kalkınma Bakanlığı, Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Milli Savunma Bakanlığı, Savunma Sanayi Müsteşarlığı, Teknopark İstanbul AŞ, Yıldız Teknik Üniversitesi, İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi, ASELSAN Elektronik Sanayi ve Ticaret AŞ, Türk Havacılık ve Uzay Sanayii AŞ, TUSAŞ Motor Sanayii AŞ, ROKETSAN ve FNSS Savunma Sistemleri AŞ yer alıyor.” dendi.

SerdarCR

Genetik ve biyomühendislik lisans mezunuyum. Aldığım eğitim fizik, kimya, biyoloji ve matematik ağırlıklıydı. Mühendislik fakültesi mezunu olduğundan dolayı analitik ve sonuç odaklı düşünce yapısına sahibim. Aldığım eğitim moleküler biyoloji, biyoteknoloji, mikrobiyoloji, genel ve organik kimya, tıbbi genetik ve mühendislik derslerini içermekteydi. Bu derslerde edindiğim teorik bilgileri yine bu derslerin laboratuvarlarında pekiştirme şansım oldu.Lisans hayatım boyunca birçok etkinlikte görev aldım. Bu etkinliklerden birinde konuşmacı olup PCR ve gelişim sürecini sundum. Başka bir etkinlikte ise bilgisayar alanındaki bilgilerim dahilinde teknik koordinatör ve tasarımcı olarak görev yaptım. Görev aldığım etkinlikler haricinde ikna kabiliyetine sahip olup Türkçe'yi iyi kullandığımı düşünmekteyim.Öğrenim hayatım devam ederken internette de çalışmalarım oldu. Bilim ve Tekno'nun kuruculuğunu yapıp yönetim görevini üstlenmekteyim. Ayrıca yine Bilim ve Tekno'da metin yazarlığı yaparak bu girişimi topluma yararlı olacak şekilde devam ettiriyorum. Yaklaşık 50 kişilik değerli ekibime liderlik yapmaktayım. Bunun yanı sıra ise özel bir firmada genetik mühendisi olarak satış departmanında çalışmaktayım.

Bir Yorum

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir