
Tırtıllar: Taklit Ustaları
Tırtıllar hareketli ve oldukça yumuşak bir cilde sahiptirler. Avcıların gözünde kuşlar gibi tırtıllar da protein kaynağıdır. Tırtılların, potansiyel tehditlere ya da avcılara karşı algıları oldukça açık olmakla birlikte gelişmiştir. Taklitçilik bunlardan biri; yırtıcı hayvanlar tarafından yenmekten kaçınır ve kendilerini kamufle ederler bu bir hayat kurtarma stratejisidir.
Aldatma Ustaları
Geometrid (Geometridae) güveler taklit özelliğiyle dikkat çekicidir. Örneğin; Nemoria outina iki şekilde oluşur. Biri yaz şeklidir; bitkinin yaprakları ile mükemmel bir uyum sağlayan yeşil renktedir. Diğer bir şekli ise kış şeklidir; bitkinin dalını kesin olarak taklit eden gri renklidir.

Synchlora cinsinin tırtılları genellikle çiçekler üzerinde yaşarlar. Kendilerini bir çiçek gibi muhteşem şekilde gizlerler. Bu tırtıllar, ilk önce çiçeğin taç yaprağını çiğner ve sakladığı ipliksi iplikler ile kendi vücuduna yapıştırır ve örtünürler.

Meşe kancalı uçlu tırtıl (Watsonalla binaria , Drepaninae ) yeşil renk üzerinde tuhaf bir renk alır ve kendini harika bir şekilde kamufle eder. Meşe ağaçlarının yaprakları ile beslenirler. Yaprak kurumaya başladığında, adeta yaprağın kurumuş bir kısmı olarak maskelenir. Strateji olarak tuhaf fakat yaratıcı olduğunu söyleyebilirim.

Kamuflajın Ustaları
Kırlangıçkuyruğu ( Iphiclides podalirius, Papilionidae) tırtıl, tamamen normal yaprak gibi görünüyor. Vücudu soluk yeşil renklendirmesiyle olağanüstü ve bir yaprak gibi vücudunda damarlanmalar vardır. Tırtıl çevresiyle harika bir uyum yakalamaktadır.

Kızılağaç güvesinin genç tırtılı (Acronicta alni , Noctuidae), vücut rengini kamufle etmek için kuş dışkısı görünümünü alır. Arka ucunda beyaz renk bulunur. Kendini yuvarlamakta ustadır. Tipik olarak kuş kakasını kaplayan ürik asit yamasını sergiler.

Son olarak, bir Geometrid güvesi görmektesiniz ve normal sonbahar aylarında dökülmüş bir yaprak olarak görünse de, bu güve yaprak sapı olarak kendini gizler.
Teşekkürler.