BilimGenelMakalelerSağlık

Detoks ve Kilo Kaybı İlişkisi Nedir?

Google News Abone Ol

Detoks Nedir?

Detoks, vücudumuzdaki toksinleri arındırma işlemine denir. Günümüzde de sıkça bahsedilen meyveli, sebzeli detoks tarifleri, bitki çayları, oruçlar da detoks çeşitleri olarak bilinmektedir. Detoks ile bağışılık sistemi ve sindirim sistemi güçlendirilmeye çalışır. Ancak yeterli bilimsel araştırmalar bulunmamaktadır.

Detoksifikasyon Sistemi Nasıl Geliştirilir?

Detoks, belirli bir diyeti takip etmeyi, toksinleri vücudumuzdan arındırmayı veya kilo kaybını ima eder. Aslında vücudumuzun kendini dışarıdan gelen zararlı mikroorganizmalara karşı koruma, savunma mekanizması vardır. Karaciğer, böbrek ve akciğerlerimiz detoks yapan organlarımızdır. Ayrıca bunu yapmak için dışardan takviyelere, bitki çaylarına veya kürlere gerek duymazlar. Çünkü ihtiyaçları yoktur. Günümüzde çok popüler olan detoks kürlerini, çaylarını, sularını yapmak yerine doğal detoksifikasyon sistemini geliştirebilirsiniz.

Detoksifikasyon Sistemini Geliştirmenin Yolları

  1. Yeterli uyku alın. Yeterli uyku, doğal detoksifikasyon sisteminiz için zorunludur. Yeterli uyku aynı zamanda gün boyunca toksik atık yan ürünleri temizlenmesini sağlar.
  2. Daha fazla su tüketin. Su besin emilimine ve sindirimine yardımcı olur. Atık ürünleri çıkararak vücudunuzu detoksifiye eder ve kanınızda biriken toksinleri üre ve karbondioksit şeklinde bırakır.
  3. Alkol tüketimini azaltın. Alkol, karaciğerin görevi olan detoksifiye etme gibi normal işlevini azaltır.
  4. Şeker ve işlenmiş gıda alımını azaltın. Çünkü yüksek şeker karaciğer fonksiyonunu önemli ölçüde etkileyen yağlı karaciğere sebep olur.
  5. Antioksidan bakımından zengin besinler tüketin. Antioksidanlar, oksidatif stresi azaltır ve detoksifiye etkisini azaltacak hastalıklardan da vücudu kourur.
  6. Simbiyotik bir beslenmeyi benimseyin. Bağırsak sağlığı detoksifikasyon sisteminin en önemli parçasıdır.
  7. Tuz alımını azaltın. Tuz, antidiüretik hormon salgısını arttırır ve böylece atık ürünlerin vücuttan çıkması zorlaşır.
  8. Düzenli egzersiz yapın. Düzenli aktivite iltihabı azaltır ve vücudunuzun detoksifikasyon sisteminin çalışmasını sağlar.

Kilo Kaybına Etkileri

Detoks diyetleri ve kilo kaybını araştıran çok az bilimsel araştırma vardır. Kilo vermek için yapılan detoks diyetleri incelendiğinde verilen kilonun sıvı ve karbonhidrat kaybından olduğu görülmüştür. Kişi normal diyetine döndüğünde ise tekrar kaybettiği kiloları aldığı hatta verdiği kilonun fazlasını bile aldığı görülmüştür. Çünkü yapılan diyet sürdürülebilir bir beslenme şekli değil verilen kilolar da yağdan değildir. Yapılan detokslar kısa süreli kilo kaybına neden olacaktır. Ancak uzun vadede kilo kaybına neden olması mümkün değildir. Kısa süreli detokslar yapmaktan ziyade vücudumuzda detoks yapmaktan görevleri olan organlarımıza bakmak bize uzun vadeli sağlıklı bir yaşam sunacaktır.

Kaynakça:

  1. Do Detox Diets and Cleanses Really Work? (healthline.com)
  2. Full Body Detox: 9 Ways to Rejuvenate Your Body (healthline.com)
  3. Detoks nedir, nasıl yapılır? Detoksun faydaları ve zararları nelerdir? (medikalakademi.com.tr)

Sema Gizem Akdağ

Merhaba, Ben Sema Gizem. Beslenme ve Diyetetik bölümü 2. sınıf öğrencisiyim. Aynı zamanda çocuk gelişim 1. sınıf öğrencisiyim. Daha henüz öğrencisi olduğum diyetisyenlikte kendimi geliştirmek için öğrendiklerimi ve araştırdıklarımı paylaşmak için heyecanlıyım.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir