Makaleler
Sitemizde yer alan bilim, teknoloji, sağlık, uzay vs. gibi kategorilerde yazılan bilimsel makaleler bu sayfada yer alır.
-
Hangi Kan Grupları Birbirleriyle Uyumludur?
İnsan nüfusunun artmasıyla beraber günümüzde kan bağışının büyük önemi vardır. Her ne kadar kan bağışı için sağlıklı olmak bir şart…
Devamını Oku » -
Yeni Nesil Dizileme (NGS) Kullanım Alanları
İnsan Genom Projesi‘nin tamamlanmasıyla birlikte, insan genomundaki hücresel hemostaz, gelişim ve hastalık ilerleyişi ile ilişkili düzenleyici ağlar (regülatör network) ve…
Devamını Oku » -
Maymun Çiçeği Virüsü Hakkında Az Bilinenler
Maymun çiçeği virüsü, her ne kadar 2020 Covid-19 pandemisinden sonra gündeme oturmuş olsa bile, aslında geçmişi 1970’e kadar uzanmaktadır. 1970’ten…
Devamını Oku » -
Flavonoidlerin ve Sağlık Üzerine Etkileri
Flavonoidler Nedir? Flavonoidler; bitkisel kökenli bileşiklerdir, güçlü antioksidan özellikleri ile iltihabı azaltır, sağlıklı damar oluşumunu teşvik eder ve hücresel hasarı…
Devamını Oku » -
Genetik Toksisite Testleri
Genetik Toksisite Testleri Genetik sistemler ile genotoksisitesi test edilmek istenen maddelerin karsinojenik ve mutajenik potansiyelleri arasında ilişki kurulmasını sağlayan bu…
Devamını Oku » -
Tokluk Süresini Arttıran Besinler
Neden Hızlı Acıkırız? Bunun birçok sebebi olabilir. Stres, uykusuzluk, hızlı yemek yemek, besinleri çiğnemeden yutmak, karbonhidrat ağırlıklı beslenmek, glisemik indeksi…
Devamını Oku » -
Zombi Yangınlar
Kuzey yarım kürenin en uzak kuzey ormanlarında bir önceki sene yanan ormanların bulunduğu bölgelerde tekrar ortaya çıkan yangınlar bilim insanlarının…
Devamını Oku » -
Wolbachia ve Dang Hummasına Etkisi
Wolbachia Bakterisi Rickettsia adlı bakteriyi andıran Wolbachia pipientis herhangi bir hastalığa yol açmadığı saptandığından ilk zamanlarda göz ardı edildi. Bakteri…
Devamını Oku » -
Detoks ve Kilo Kaybı İlişkisi Nedir?
Detoks Nedir? Detoks, vücudumuzdaki toksinleri arındırma işlemine denir. Günümüzde de sıkça bahsedilen meyveli, sebzeli detoks tarifleri, bitki çayları, oruçlar da…
Devamını Oku » -
Toksik Bileşenlerin Genetik Üzerine Etkisi
Toksik Bileşenlerin (Ksenobiyotiklerin) Genetik Üzerine Etkisi Genotoksisite; Bir kimyasal maddenin genotoksik olması onun elektrofilik özelliği nedeniyle hücrelerdeki makro moleküllerin nükleofilik…
Devamını Oku » -
Çocukluk Çağı Obezitesi Nedir?
Obezite Nedir? Her yaş grubundaki bireyler için obezite, 21. yüzyıldaki en ciddi halk sağlığı sorunlarından biridir. Dünyada her yıl yaklaşık…
Devamını Oku » -
Sezgisel Beslenme Nedir?
Sezgisel Beslenme Sezgisel beslenme, bireyin vücudunun doğal olarak verdiği fiziksel açlık, tokluk ve doyum sinyallerini dinleyerek ve bu sinyallere uyum…
Devamını Oku » -
Bionano Genomics (Cytopia)
Cytopia, moleküler genomiklerin ve sitogenomiklerin analiz ve yorumlama platformlarının desteklediği komplike bir sistemdir. Ağırlıklı olarak bu cihazda sitogenomik çalışmalar sürdürülür.…
Devamını Oku » -
Ödem ve Beslenme
Ödem Nedir? İntertisyel sıvı hacminin artışına bağlı olarak gelişen palpe edilebilen şişme olarak tanımlanır. Basitçe dokularda sıvı birikmesi diyebiliriz. Kalp…
Devamını Oku » -
Salgılandığı Döneme Göre Anne Sütü
Anne sütü; bebeğin büyüme ve gelişmesi için gerekli olan tüm besin ögelerini barındıran, çok sayıda kimyasal ve hücresel bileşeni içeren…
Devamını Oku » -
Sağlıklı Ramazan Meyveleri
Ramazanda Yapılan Beslenme Hatalarından Biri: Şerbetli Tatlılar Ramazan süresince tutulan oruç, sağlıklı bireyler için vücudumuzun, özellikle sindirim sistemimizin dinlenmesi açısından…
Devamını Oku » -
Migren ve Çikolata İlişkisi
Migren, binlerce yıldan beri bilinen bir hastalık olup nörolojik, gastrointestinal ve otonom değişikliklerin eşlik ettiği bir baş ağrısıdır. Toplumda en…
Devamını Oku » -
Vazgeçilemeyen Ekmek Alışkanlığı
Ekmek Tüketimi Ekmek, toplumumuzda oldukça sık tüketilen ve çoğu insanın hemen hemen her öğününde yer alan bir besindir. Bizler için…
Devamını Oku »