GenelHaberTeknoloji

Nano Termal Cihazlar

Google News Abone Ol

Nebraska-Lincoln Üniversitesi’nden mühendisler, ısıyı kullanacak ve ultra yükseklikteki sıcaklıklarda çalışabilecek bir sistem geliştirdiler. Makine ve Malzeme Mühendisliği dalından Yrd. Doç. Dr. Sidy Ndao’nın araştırma grubunun ürettiği nano termal mekanik cihaz (NanoThermoMechanical Rectification) yani kısaca termal diyot, bizlere alternatif enerji kaynağı sunuyor.

Cihazlarda Isınmaya Çözüm Bulundu

Scientific Reports dergisinin Mart ayı basımında yer alan, Yrd. Doç. Dr. Sidy Ndao ve yüksek lisans öğrencisi Mahmud Elzouka’nın yazdığı makalede bu çalışmanın detayları paylaşıldı. Şimdiye kadar önerilen ısı tabanlı sistemler kriyojenik (çok düşük sıcaklıklarda) veya oda sıcaklığında çalışıyordu. Elektronik cihazların aksine, nano termal mekanik aygıtlar, verileri kaydetmek ve işlemek için elektrik yerine ısı kullandıkları için elektroniklerin tipik olarak başarısız olduğu sert ortamlarda çalışabilirler. Nano termal mekanik cihazlar 332 C0’ye kadar çalışabiliyor ve 704 C0’ye kadar çalışabilecekleri bekleniyor.

Yöntemin diğer bir yararı, egzotik malzemeler gerektirmemesi ve yarı iletken endüstrisinde zaten bilinen standart teknikleri kullanması nedeniyle termal diyodun kolayca uygulanabilmesidir.

Tek sorun, elektro mekanik bilgisayarların saf elektronik bilgisayarlara kıyasla daha yavaş olma sıdır. Bu yüzden ilk etapta elektronik bilgisayarlar üzerinde çalışılıyor ve daha fazlası için beklememiz gerekiyor.

Ndao, bu cihaz için, uzayı ve dünya çekirdeğini keşfetme, petrol çıkarma, daha önce ulaşılaması mümkün olmamış yerlerde, gerçek zamanlı olarak çalışma yapabilme  imkanı sağlayabileceğini belirtiyor.

Bu sistem bilgisayarlarda fazla ısınma nedeniyle ortaya çıkan performans sorunlarına bir çözüm oluyor. Bu yenilik ile elektronik cihazlarda ısınma problemlerine karşı kullanılan bir çok yöntem ilkel kalacak.
Elzouka, bir patent başvurusunda bulundukları halde, diyodu ve performansını iyileştirmek için yapılması gereken bazı işlerin olduğunu söyledi. Enerji verimliliğini ve performansını arttırılması bekleniyor. Araştırmacıların hedefinde dünyanın ilk termal bilgisayarını oluşturmak, bu sayede keşfedilmeyi bekleyen evrenin gizemlerini çözmek bulunuyor.

Feyza Saat

Ankara'da yaşıyorum. Radyoterapi bölümü mezunuyum. Şuan Hacettepe Üniversitesi Fizik Mühendisliği bölümünde öğrenciyim. Araştıma yapmayı, yazmayı ve bunları başkalarıyla paylaşmayı seviyorum.

Bir Yorum

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir