
Doğru Bilinen Yanlışlar
Tuz hakkında birçok bilgi biliyoruz. Peki sizce hangileri doğru hangileri şehir efsanesi? Sofralarımızdan ve yemeklerimizden eksik etmediğimiz tuz hakkında doğru bilinen birçok yanlış var. Yani bilinenlerin birçoğu bilimsellikten uzak ve göz korkutan rivayetlere dayanıyor.
- Tuzun vücuttaki dengeleri bozduğu söylenir. Ancak bu yanlıştır. Tuz, hücrelerimizde asit birikimini azaltarak vücudumuzun toplam alkali-asit dengesini düzenlemesine yardımcı olur.
- “İyotlu tuz, çocuk ve yetişkin sağlığı açısından pek bir yarar sağlamaz.” denir. Oysa bu bir şehir efsanesidir. Çünkü tuz, Hormon üretiminin dışında, büyüme ve gelişmede son derece önemli bir element olan iyot, vücut tarafından üretilemediğinden dolayı, mutlaka gıdalar ile vücuda alınmalıdır. İyot eksikliği gebelerde düşüklere ve erken doğuma neden olurken, bebeklerde ise zeka geriliğine, sağırlığa, cüceliğe ve daha birçok hastalığa neden olabilmektedir. İyot yetersizliği dünyada önlenebilir zeka geriliği ve beyin hasarında tek temel neden olarak kabul görmektedir. Araştırmalara göre her yıl doğan 40 milyon çocuk, annelerinin diyetinde yeterince iyot bulunmaması sebebinden, zihinsel gerilik riski taşımaktadır. Türkiye’nin bazı bölgelerinde gözlemlenen zeka geriliğinin de sebeplerinden birinin iyot eksikliği olduğu söylenmektedir. Bu eksikliği gidermek için yemeklerde iyot kaynağı olarak iyotlu sofra tuzunun kullanılması şiddetle tavsiye edilmektedir.
- “Harici tuz tüketmek gerekli değildir. İhtiyacımız olan tuzu başka besinlerden de alabiliriz.” Tıp alanında bilgili kişiler, vücudun her ihtiyacının gerçek kaynağından karşılanması gerektiğini söylemektedir. Örneğin, et ve süt ürünlerinden alınan kalsiyum ve proteinin yerini başka bir şey tutmaz ya da kahve ve çay suyun yerine geçmez, aynı şekilde tuzun kendisinden alınacak olan mineraller de başka bir besinden alınamaz.
- “Tuz tüketilmelidir.” Türkiye’nin de aralarında bulunduğu 18 ülke için yapılan araştırmalar neticesinde, tuzun az tüketilmesinin, bazı sağlık sorunlarına yol açtığı ortaya çıktı. Günde 3 gramdan az tuz tüketmek, kalp ve damar hastalıklarından kaynaklanan ölüm riskini arttığı söyleniyor.
- “Güzel bir uyku için tuz tüketilmemelidir.” Bu durum da oldukça yanlıştır. Nitekim, tuz vücudun hidrat dengesini korumakla beraber, uyku kalitesini de arttırmaktadır. Örneğin tuz, stres konusunda yardımcı olan serotonin ve melatonin hormonlarının salgılanmasını sağlayarak gün içinde daha huzurlu olmamızı ve geceleyin de güzel bir uyku çekmemizi sağlamaktadır.
- “Günlük 5 gramdan fazla tuz tüketmek çok sakıncalıdır.” Bu söylenti de yanlıştır. Çünkü; herkesin metabolizması farklılık göstermektedir. Bu durum ile birlikte, insanların günlük harcadığı ve ihtiyacı olduğu tuz miktarı da farklılık göstermektedir. Yani her bireyin günlük olarak ihtiyaç duyduğu tuz miktarı, yaşam koşullarıyla doğru orantılı olarak farklılık göstermektedir.
Çok faydalı bi yazı olmuş düne kadar tuzu korka korka zararlımı acaba derken şimdi gönül rahatlığı ile kullanabiliyorum teşekkürler makale için 🙂
Rica ederiz. Daha fazlası için Bilim Ve Tekno’yu takip edin.